Batman Rebirth Recenzie review

Batman Rebirth #1 – cum se vede noua serie, “in umbra” New 52 (Recenzie)

Odată cu finalul The New 52, universul DC s-a relansat și în vara lui 2016 a început valul Rebirth. Batman pornește din nou la drum, are o nouă serie, scrisă de Tom King, cu creioane de David Finch, cerneală de Matt Banning și culori de Jordie Bellaire.
Ca parte din Rebirth, rămâne simplu sub titulatura de Batman și Tom King “preia ștafeta” din partea lui Scott Snyder (Batman din The New 52, 2011-2016). Cei doi scriitori au colaborat pentru one shot-ul Batman: Rebirth #1, lansat cu 4 zile mai devreme în luna iunie față de acest prim număr al noii serii și care face introducerea noului univers al lui Bruce Wayne, cu un nou personaj ajutător care îi rămâne alături și pe mai departe. În Rebirth-ul DC Comics, seriile au apariții bilunare, la prețul de 2,99$. Eu am comandat de pe ErouPeBandă.ro două exemplare ale primului număr, cu cover-uri superb desenate de Neal Adams, respectiv Tony S. Daniel & Sandu Florea.
Batman Rebirth Recenzie review
Tom King e un nume relativ nou și are o poveste interesantă. A ajuns ofițer CIA după ce a fost intern atât la DC Comics, cât și la Marvel Comis, apoi a renunțat la lupta împotriva terorismului pentru a deveni scriitor. A debutat cu romanul A Once Crowded Sky (2012). Pentru DC Comics a mai scris, printre altele, Grayson (2014-2016) și Omega Men (2015-2016), iar cu Marvel a avut o primă colaborare pentru seria The Vision (2015-2016, încheiată în octombrie, cu numărul 12).
David Finch (prezentat cu fiecare ocazie de DC Comics drept “superstar artist” și premiat în 2009 în Canada cu trofeul Outstanding Artist la Joe Shuster Awards) ilustrează primele 6 numere ale noii serii. Revine la Batman după mai multe titluri la care a desenat copertele (Batman #700 – 2010), interiorul (Batman: the Return #1 – 2010), sau unde chiar a colaborat la scenarii – cum ar fi The Dark Knight (2011-2013). A desenat prima dată la Top Cow, în Cyberforce, unde a lucrat alături de Marc Silvestri (1994-1997), a trecut pe la Marvel, cu Avengers, The New Avengers sau Moon Knight. A participat și la crearea unora dintre conceptele pentru filmul Watchmen (2009). Aici, în Batman, artistul canadian a desenat un nou costum și a ilustrat din nou fundaluri care uneori sunt mai captivante sau mai grăitoare decât ce se întâmplă în prim-plan. Cu ajutorul coloristei Jordie Bellaire, luminează fața orașului și o scoate în evidență, arătând din Gotham poate mai mult ca niciodată.
Atenție, SPOILERS AHEAD!
“I Am Gotham”
Încă de când s-a anunțat titlul, în synopsis s-a pus problema ce ar face Batman în momentul în care ar avea parte și de un alt supererou în oraș.
King reușește să țină cititorul cu sufletul la gură încă din prima pagină. Numărul debutează cu imagini dintr-un avion deasupra orașului Gotham, care mai apoi este lovit de o rachetă chiar sub ochii lui Batman și ai comisarului Gordon, iar acțiunea pornește destul de abrupt. Batman începe o luptă cu secundele și are parte de două ajutoare, prin intermediul radioului: Alfred și Duke Thomas (un puști despre care aflăm, în amintitul Batman: Rebirth #1, că primește oferta de a-i fi colaborator lui Bruce Wayne, dar nu ca Robin, ci ca… ceva nou).batmnan3
Niciun membru din Justice League nu a fost disponibil, în ciuda apelului lui Alfred, așa că îl vedem pe Batman călărind la propriu un avion. Traiectoria căderii aeronavei indica un impact în cea mai aglomerată piață din Gotham, iar toate calculele duceau către un număr imens al victimelor de la sol.
Tom King oferă din nou, după scena din deschidere, o incursiune dincolo de fuzelaj. Momente interesante se petrec la bordul avionului, acolo unde, în timpul prăbușirii, vedem o frântură din realitatea socială a orașului. Un bărbat e pe cale să își piardă mințile în momentele de groază din timpul prăbușirii și deplânge soarta locuitorilor din Gotham, pe ideea că în orice alt mare oraș ar fi fost un erou cu superputeri care să poată împiedica tragedia. Un singur puști privește cu speranță pe fereastră.
Revenind la Batman, realitatea confirmă că prin propriile forțe nu are cum să evite prăbușirea avionului, însă îi poate devia cursul către apă, pentru a limita proporțiile dezastrului. Pentru asta, însă, trebuie să plătească prețul suprem, fiindcă trebuie să rămână pe avion până la impact, iar la acea viteză, fără vreun fel de protecție, i-ar fi imposibil să supraviețuiască. Gata să se sacrifice, are parte de un moment plin de emoție alături de Alfred, prin radio, iar acesta îi confirmă, atunci când e întrebat, că părinții lui Bruce ar fi fost mândri de el și că are parte de o moarte onorabilă. Bruce își numește chiar și succesorul în rolul de “profesor Batman” pentru Duke Thomas.
Exact în momentul în care botul avionului atinge apa, aeronava e ridicată lin, cu totul. Batman crede că Superman a venit în ajutor, dar surpriza și mai mare este dezvăluită pe ultima pagină: nu una, ci două persoane mascate, costumate în albastru, care pot zbura și poartă pe piepturi o literă G în stil gotic. Bărbatul rostește cuvintele care dau numele storyline-ului care se întinde de-a lungul a 6 numere în startul noii serii Batman. “Eu sunt Gotham” (I Am Gotham), apoi își prezintă și sora – Gotham Girl.
Se pare că salvarea orașului nu mai e doar pe umerii Liliacului, iar Gotham are și el parte de eroi cu puteri supranaturale. Oare? Originea și evoluția noilor supereroi, dar și rezolvarea misterului armelor furate și al folosirii lor în oraș pot fi urmărite în următoarele 5 numere din Batman. Seria nu se oprește odată cu finalul capitolului I Am Gotham (1-6). Acesta e urmat de Night Of The Monster Men (7-8, parte dintr-un storyline format din 6 episoade împărțite în mod egal între Batman, Detective Comics și Nightwing), I Am Suicide (9-14) și Streets And Swamps (al cărui prim număr e 15 și se va lansa pe 18 ianuarie în SUA; e ultimul care a fost anunțat până acum). Toate pot fi comandate pe ErouPeBandă.ro.
Batman pornește destul de abrupt în universul Rebirth și vom avea parte de noi eroi, noi antieroi, relansarea – și, pe alocuri, reintrepretarea – altora, apariții ale membrilor Justice League, alianțe și apariții surprinzătoare. Primele impresii sunt împărțite și, inevitabil, noul Batman este comparat cu cel al lui Snyder și Capullo, unul bine primit și apreciat pe parcursul anilor. Autorii noii povești sunt conștienți de moștenirea grea pe care au primit-o.
“E principalul titlu Batman, cu toată istoria în spate. Îl preluăm după seria pe care o consider cea mai bună din toate timpurile, așa că resimțim ceva presiune”, spune artistul David Finch, într-un interviu acordat pentru IGN, în timp ce Tom King compară misiunea lor cu a unui jucător de baseball care vine să lovească după legendarul Babe Ruth, dar care crede în șansa lui pentru o lovitură câștigătoare.
Rămâne de văzut ce rezervă noul univers DC Comics, care a făcut ca vânzările companiei să le surclaseze pe cele ale rivalilor de la Marvel Comics în lunile de după lansarea simultană a valurilor Rebirth, respectiv Civil War II.