marvel star wars comics

Obi-Wan, următorul Star Wars Story! Detalii, surprize din benzile desenate și animații, predicții și posibile personaje negative

Mijlocul lunii august a adus vești fantastice pentru fanii Star Wars: Obi-Wan Kenobi va avea parte de propriul film! După Rogue One și Han Solo, noua producție cu Obi-Wan în prim-plan va fi a treia ecranizare desprinsă din saga începută în 1977.
   După Episode VIII, din decembrie 2017, spin-off-ul Han Solo va apărea în 2018, în 2019 este programat să apară Episode IX, cel care va încheia cea de-a treia trilogie a seriei principale, iar cel mai devreme în 2020 am putea avea parte de filmul dedicat personajului care pe marele ecran a fost portretizat de Sir Alec Guiness și Ewan McGregor.
   Încă nu a fost anunțat numele actorului care îl va juca de această dată. Practic, în acest moment nu se cunoaște mai nimic, în afară de anunțul că filmul va fi turnat și de numele regizorului: Stephen Daldry (Billy Elliot – 2000 și The Hours – 2002), astfel că au apărut o mulțime de  întrebări. Printre cele mai importante și mai întâlnite se numără:
   Când va avea loc acțiunea? Cine va juca rolul lui Obi-Wan? Cine va fi personajul negativ: Darth Maul? Bobba Fett? Inchizitorii? Cine sunt Inchizitorii? Ce aliați va avea Obi-Wan? Ce alte personaje vor mai apărea? Există și o poveste de dragoste?
   Aici vom încerca să răspundem la o parte dintre ele sau măcar să reducem numărul de posibilități. Atenție, urmează SPOILERS din benzile desenate din universul Star Wars de la Marvel și din serialele animate Star Wars: Clone Wars și Star Wars: Rebels. 
 În primul rând, trebuie să ținem cont de acțiunile și personajele care au șanse reale să apară.

Odată cu preluarea Lucasfilm de către Disney (2012), canonul a fost “resetat” și au fost păstrate puține lucruri, cum ar fi numerele din seria clasică Marvel ce urmăresc acțiunea filmelor din prima trilogie, dar și seria animată Star Wars: Clone Wars. Restul, precum și romanele dinaintea tranzacției dintre Lucasfilm și Disney, ori benzile desenate de la Dark Horse, sunt acum catalogate drept Legends și rar este câte ceva preluat sau adaptat pentru noul canon, care se construiește cu repeziciune, piesă cu piesă. Din el fac parte multitudinea de benzi desenate apărute la Marvel din 2015, de când Star Wars a revenit la editura care a publicat și seria clasică (1977-1986, 107 numere). Există seria principală Star Wars (primul titlu apărut după revenirea la Marvel) dar și adaptările grafice ale noilor filme Episode VII: The Force Awakens și Rogue One, precum și comics axate pe anumite personaje.

   Aici avem parte de personaje clasice, precum Darth Vader (două serii, una de 25 de numere 2015-2016, alta începută în 2017, aflată în curs; acțiunile se petrec în momente diferite), Darth Maul (2017, 5 numere), Obi-Wan and Anakin (2016, 5 numere), Leia (5 numere, 2015), Lando (5 numere, 2015) sau Han Solo (5 numere, 2016). Personaje din filmele noi, precum Poe Dameron (serie în curs, începută în 2016), Captain Phasma (4 numere, septembrie – octombrie 2017) sau Cassian Andor și K-2SO (one-shot special, august 2017). Personaje cu totul noi, precum Dr. Aphra, arheologul spațial apărut în 2015 în prima serie Darth Vader și care din 2016 are parte de propriul titlu. Până și personaje din noile serii de desene animate: Kanan Jarrus din Star Wars: Rebels, în Kanan: The Last Padawan, o serie de 12 numere (2015-2016) în care e prezentată interesant povestea lui din momentul în care era padawan și a scăpat de ordinul 66 până atunci când devine, așa cum îl numesc producătorii serialului animat, primul Jedi cowboy. Acolo apar pentru prima dată în comics nava Ghost, dar și ceilalți membri ai echipajului – Hera Syndulla, Ezra Bridger, Garazeb Orellios, Sabine Wren și droidul C1-10P “Chopper”, cu toții importanți pentru imaginea generală asupra noului canon.
Când se petrece acțiunea în timeline-ul Star Wars?
   Există mai multe posibilități pentru plasarea temporală a întâmplărilor. Acest aspect e crucial în alegerea aventurilor de care va avea parte Obi-Wan, dar și a personajului negativ.
1. Acțiunea din filmul despre Han Solo se va petrece înainte de acțiunea din A New Hope. La fel s-a întâmplat și cu primul spin-off, Rogue One, care se încheie cu foarte puțin timp înainte de începutul acțiunii din producția din 1977. Ambele filme derivate poveștii principale se concentrează pe evenimente care au loc între Episode III: Revenge Of The Sith și Episode IV: A New Hope.
   Dacă se respectă acest trend, noul film ar putea urmări (o parte din) aventurile lui Obi-Wan pe Tatooine, având grijă de la distanță de Luke, de-a lungul unei perioade de aproximativ 19  ani. Câteva apar în benzile desenate, în seria principală din Star Wars și sunt detaliate mai jos. Știm că Obi-Wan a avut grijă de Luke cu mare succes pe Tatooine. Chiar dacă toate indiciile apărute de-a lungul vremii nu sugerează că ar fi părăsit în vreun moment planeta în tot acest timp, varianta desfășurării unor misiuni off-world nu este exclusă, iar acolo variantele sunt infinite. Nu apare în niciun moment ideea unui vehicul propriu cu care să o poată face, dar depinde și de existența unei alianțe cu personajele pe care deja le știm sau cu unele cu totul noi.

2. E posibil să îl vedem pe Kenobi pe când era padawanul lui Qui-Gon Jinn și să aruncăm o privire asupra consiliului Jedi și Republicii, în perioada dinaintea acțiunii din The Phantom Menace, cel mai vechi moment existent în universul canonic Star Wars. Într-o asemenea plasare temporală ar putea fi prezentate chiar lămuriri despre profeția Celui Ales, momentul creării lui Anakin Skywalker sau vreun indiciu concludent despre acest mare mister al întregii francize. Acesta ar putea fi totuși rezolvat de Disney si Lucasfilm până atunci, în Episode VIII: The Last Jedi și în Episode IX.

   În această situație, s-ar putea merge până la nașterea lui Obi-Wan, cu o privire asupra familiei sale sau asupra momentului în care a fost cooptat în ordinul Jedi. De asemenea, ar putea fi prezentat și aspectul mai puțin cunoscut din tinerețea lui Kenobi, cel romantic.

   Pentru această perioadă, însă, problema – dacă poate fi numită așa – ar fi absența unui adversar din partea întunecată a Forței. Pe atunci exista Darth Plagueis, dar cavalerii Jedi nu știau de existența sa. În The Phantom Menace, Consiliul îi crede dispăruți definitiv de o mie de ani.
3. Un moment mai puțin probabil a fi ales pentru noul film, dar care merită menționat, ar fi pe timpul Războiului Clonelor, între Episode și Episode III, acțiuni care au fost prezentate aproape în detaliu în seria animată Star Wars: Clone Wars.
   Atunci au avut loc și primele confruntări cu Generalul Grievous, al cărui sfârșit îl vedem chiar după o luptă cu Obi-Wan, în Revenge of the Sith. Deci, pe redutabilul strateg cyborg l-am putea vedea ca personaj negativ doar dacă va fi aleasă ca perioadă de desfășurare a acțiunii cea dintre episoadele II și III. Din nou, pentru acest lucru ar trebui să fie înregistrată o premieră: ca acțiunea și evenimentele din serialul animat să fie transpuse în film sau contrazise.
4. Obi-Wan and Anakin, o serie de benzi desenate de 5 numere (2016), prezintă începuturile relației maestru-padawan dintre cei doi, cu acțiunea plasată între Episode I și Episode II, când Republica era, de asemenea, în floare. Planurile lui Palpatine erau în plină desfășurare, dar încă nu începuse Războiul Clonelor și cavalerii Jedi nu erau parte din structurile militare.
5. Cea mai absurdă variantă și cu șanse practic nule de reușită ar fi un film cu Obi-Wan după moartea lui fizică din A New Hope, cu el în postura de Force-Ghost. Oricât ar putea suna de interesant să îl vedem ghidându-i pașii lui Luke înainte ca acesta să devină Jedi, este greu de imaginat o asemenea variantă.
Cine va juca rolul lui Obi-Wan?

   Disney si Lucasfilm nu l-au anunțat din prima pe Ewan McGregor în rolul principal, lucru ce a pus mulți oameni pe gânduri. Actorul scoțian este și în perioada modernă alesul pentru a fi interpretul maestrului Jedi așa cum îl știm deja. Dovadă stau înregistrările lui McGregor pentru The Force Awakens, când vocea lui și cea a lui Alec Guiness au format împreună o propoziție adresată direct de Kenobi eroinei episodului VII în timpul viziunii induse de contactul cu sabia: “Rey, these are your first steps”.

   Desemnarea actorului care îl va portretiza pe Obi-Wan depinde în mare măsură de perioada în care se va desfășura acțiunea filmului. Dacă totul se petrece în copilăria lui Kenobi sau chiar în adolescență, e lesne de înțeles lipsa lui McGregor și greu de spus cine îl va interpreta.

   Dacă are loc undeva în perioada de 19 ani petrecută de Kenobi pe Tatooine, cu siguranță McGregor și-ar putea pune din nou veșmintele de Jedi și și-ar pune sabia în funcțiune. Obi-Wan a murit la vârsta de 57 de ani. În 2020, Ewan McGregor ar avea 49 de ani, iar dacă acțiunea s-ar petrece, să zicem, cu 10 ani înainte de A New Hope, vârstele actorului și personajului ar fi apropiate.
Obi-Wan în noile benzi desenate
   Seria modernă de comics de la Marvel, aflată în desfășurare, a făcut loc și pentru câteva aspecte din viața lui Kenobi pe Tatooine și nu numai. Acțiunea seriei are loc între Episode IV și Episode V, când Obi-Wan e deja mort și mai apare pentru Luke doar prin intermediul Forței, dar s-a găsit o modalitate să fie prezentate și frânturi din timpul petrecut de el acolo având grijă de fiul lui Anakin și Padme: prin intermediul unui jurnal găsit de Luke în coliba bătrânului Ben, așa cum îl cunoștea el.

   Astfel, în numerele 7, 15 si 20 din seria începută în 2015 avem parte de întâmplări cu maestrul Jedi în prim-plan, pe când acesta se afla pe planeta cu doi sori și avea grijă de Luke din umbră, precum și motivele acestei distanțe dintre ei. Interesant de menționat că aceste numere au desenatori distincți față de restul celor din serie, chiar dacă scenariul e semnat tot de Jason Aaron: #7 – Simone Bianchi, #15 și #20 – Mike Mayhew (nicio legătură de rudenie cu Peter Mayhew, actorul care l-a jucat pe Chewbacca, dar poate că nu întâmplător îi place să deseneze wookie, despre care spune că sunt printre cel mai dificil de realizat).

   Apare îmbătrânit, însă nu e ajuns la vârsta și înfățișarea din A New Hope. Sunt urmărite mai multe aspecte, precum starea puterilor sale, frământările interioare și posibilele cauze ale slăbirii față de ultima dată când îl văzusem. De asemenea, sunt prezentate și niște conflicte în care e implicat pe Tatooine. Îi strică anumite operațiuni lui Jabba the Hutt, care trimite după el un vânător de recompense redutabil, pe wookie-ul Black Krrsantan (personaj important și în seriile Darth Vader și Dr. Aphra).
Boba Fett are șanse mici să apară în film. Legătura lor este destul de puternică și prima întâlnire datează încă din copilăria lui Boba, din Episode II: Attack Of The Clones, dar nu există vreo dovadă a interacțiunii lor după seria Clone Wars, când pe atunci tânărul Boba era pe drumul către vânătorul de recompense pe care îl știm. Pentru o vreme s-au aflat pe Tatooine în același timp, iar, după moartea lui Kenobi, Fett pare să știe despre cine e vorba când îi este pomenit numele acestuia în timp ce îl caută pe Luke (misiune din partea lui Vader, care căuta pilotul care a distrus prima Death Star). Totuși, e greu de crezut că ar mai fi putut sta în pace pe aceeași planetă, dacă Boba ar fi știut că bătrânul Kenobi este maestrul Jedi Obi-Wan sau dacă primea o misiune care să îl aibă ca țintă. Când Jabba l-a vrut scos din peisaj pe Obi-Wan, l-a trimis pe Black Krrsantan și e greu de crezut că Boba ar fi ratat ocazia, dacă știa că e vorba despre un Jedi. În plus, Boba Fett are promis propriul film, idee anunțată încă dinaintea oficializării producției pentru Han Solo și a ideii pentru Obi-Wan, însă a fost amânat în mai multe rânduri.
   Poveștile din jurnalul lui Obi-Wan nu s-au epuizat. Până acum au mai apărut și alte numere în care Obi-Wan este implicat, dar acolo el este naratorul unei istorisiri mai vechi, cu Yoda în prim-plan, întinsă de-a lungul a 5 numere (26-30), de când Kenobi era padawanul lui Qui-Gon Jinn. Rămâne de văzut cum vor continua istorisirile în care apare Obi-Wan sau cele spuse chiar de el.
Misterul supraviețuirii spiritului după moarte. Transcendență. Force Ghosts 
   Un aspect deosebit de important, dar încă neexploatat și care nu a fost explicat pe deplin din universul Star Wars îl reprezintă supraviețuirea dincolo de moartea fizică pentru spiritele lui Obi-Wan, Yoda și, mai târziu, Anakin și apariția lor în forma de Force Ghost, de la finalul Episode VI: Return Of The Jedi – pentru Obi-Wan, și înainte. În desenele animate aflăm și despre Qui-Gon Jinn, cel care a făcut descoperirea și care a găsit o modalitate de a le transmite o parte din pașii necesari lui Yoda, lui Obi-Wan și chiar lui Anakin. Finalul seriei Star Wars: Clone Wars prezintă o parte din drumul inițiatic al lui Yoda și încercările pe care bătrânul maestru Jedi trebuie să le treacă pentru a se apropia de acel ideal, dar despre acest aspect din viața lui Obi-Wan nu se pomenește în niciun moment, nicăieri. Iar implicările acestei transcendențe sunt colosale, pentru că, imediat după ce Vader îl omoară, vocea sa îl călăuzește pe Luke mai departe pe drumul victoriei din A New Hope. Mai mult, face acest pas înaintea lui Yoda, mai puternic și mai experimentat și care începuse înaintea lui să studieze această trecere din planul fizic la cel spiritual. Menține legătura cu bătrânul maestru chiar și când Luke îl vizitează pe Dagobah și contribuie în continuare la trecerea tânărului Skywalker la statutul de Jedi. În funcție de plasarea teporală a acțiunii, am putea avea parte de interacțiuni între Obi-Wan și Yoda, rămași pentru o vreme ultimii maeștri Jedi.
Posibili adversari și cum ajunge un personaj animat în filmele Star Wars
   În Rogue One a avut un rol determinant Saw Gerrera (jucat de Forest Whitaker), un personaj inventat pentru seria animată Clone Wars. A fost primul personaj animat care a apărut pe marele ecran într-o megaproducție din universul Star Wars, iar micile indicii din același prim Star Wars Story par să anunțe apariția mai multora pe viitor. Numele generalului Syndulla poate fi auzit la stația de amplificare de la baza rebelilor și s-a confirmat că este același personaj care acum e căpitanul Hera Syndulla în Star Wars: Rebels, seria animată al cărei sezon 4 – și ultimul – începe în octombrie 2017. Droidul său, Chopper, poate fi observat într-un cadru tot la Rebel Base și nava lor (nu știm dacă supraviețuiesc până atunci și ceilalți membri ai echipajului) este prezentă în Battle of Scariff.
   În noul canon sunt incluse selectiv și personaje din vechiul canon. Așa a fost cazul lui Grand Admiral Thrawn, apărut prima data la Dark Horse, în 1995, în adaptarea în benzile desenate a romanului lui Timothy Zahn, “Heir to the Empire”, acum în afară canonului. Militarul desăvârșit cu piele albastră și ochi roșii (despre care puteți citi mai multe AICI) a apărut în sezonul 3 din Star Wars: Rebels și este confirmat că unul dintre principalele personaje negative pentru sezonul 4. În 2017 a apărut și noul roman al lui Zahn, intitulat Thrawn, inclus în noul canon.
   Descendent al rasei Chiss și un veritabil expert în arta războiului, favoritul fanilor romanelor lui Zahn de la mijlocul anilor ’90 ar reprezenta o excelentă alegere dacă personajul negativ ar fi unul care nu simte și nu poate folosi Forța, dar care se descurcă de minune să o contracareze.
   La fel ar fi cazul și cu vânătorii de recompense. În Clone Wars a avut de-a face cu redutabilul Cad Bane și colegii săi de breaslă Aura Sing și Bossk. Aceștia l-au luat sub aripa lor pentru o vreme și pe Boba Fett, analizat mai sus.
Darth Maul?
   Seriile animate (și în comics, în Darth Maul: Son Of Dathomir – Dark Horse 2014; în afara canonului, dar redând fidel întâmplările canonice) au legitimat și povestea lui Darth Maul după Episode I: The Phantom Menace. În Star Wars: Clone Wars aflăm că nu a murit pe Naboo, acolo unde Obi-Wan l-a tăiat de la jumătate, ci a supraviețuit, a trecut pragul nebuniei din cauza calvarului îndurat și a revenit în seria animată cu mare sete de putere și de răzbunare. A primit picioare robotice, a cucerit Mandalore, s-a luptat din nou cu Obi-Wan – pe care l-a rănit într-un mod teribil (detalii mai jos) – iar în cele din urmă a fost învins de Darth Sidious și cel mai probabil exilat. A revenit în noua serie animată, Star Wars: Rebels, unde fanii au putut vedea excelent construit finalul poveștii lui Maul, care între timp se pare că abandonase ordinul Sith și renunțase la titlul Darth, socotindu-se trădat. În sezonul 3 din Rebels, în primăvara lui 2017, am avut parte de înfruntarea finală dintre el și Obi-Wan, pe Tatooine, cu un învingător evident și posibile deschideri de noi orizonturi, cu Ezra aflând că acolo este cheia distrugerii ordinului Sith.
   Așadar, cu Darth Maul mort definitiv, l-am mai putea lua în calcul pe războinicul zabrak doar dacă producția cinematografică ar alege să contrazică noul canon sau să reia pe marele ecran acțiunea din producția animată. Niciunul dintre aceste două cazuri nu are precedent. Merită menționat că nu există niciun indiciu al vreunei întâlniri a lor înaintea celei din Episode I: The Phantom Menace.
Din Star Wars: Rebels vin și inchizitorii, personaje apărute pentru prima dată în seria animată și care între Episode III și Episode IV au servit drept unelte ale Împăratului pentru vânarea și exterminarea Jedi-ilor care scăpaseră de Ordinul 66. Există un Grand Inquisitor, care moare la finalul primului sezon, dar și alți “frați” și “surori”, după cum sunt identificați, cu diverse abilități și atuuri pe care le folosesc împotriva eroilor seriei. Doar Darth Vader, Tarkin și Palpatine (nu știm dacă și Thrawn) par să fie ierarhic peste acești utilizatori ai părții întunecate a Forței, cu săbii roșii, dar care nu fac parte din ordinul Sith și nu au titulatura Darth.
   Inchizitorii, unul dintre ei sau o parte, ar putea fi o variantă pentru personajele negative în noul film Obi-Wan, cu toate că o eventuală întâlnire a lui cu aceștia l-ar alerta cu siguranță pe Vader cu privire la existența sa și la locul unde se află, ceea ce ar contrazice evenimentele deja știute din A New Hope.
   Știm ca Darth Vader nu cunoaște unde se află Obi-Wan, deci l-am putea exclude din start.
Posibili aliați
   După atâtea personaje negative, este cazul să trecem și la posibilii aliați pe care i-ar putea avea Kenobi. Tot din desenele animate (atât Clone Wars, cât și Rebels) ar putea apărea Rex sau Ahsoka Tano. În funcție de acțiunea ultimului sezon din Rebels, poate și cu o parte din echipajul navei Ghost.
   Rex este o clonă, un Stormtrooper asupra căruia Ordinul 66 nu a avut efect și care a rămas fidel cauzei și celor alături de care a luptat în Razboiul Clonelor, pe când avea gradul de căpitan în armata Republicii. Apare în Clone Wars încă din primul episod și lucrează îndeaproape cu Obi Wan, Anakin și padawanul acestuia, Ahsoka Tano, dar și cu alți cavaleri Jedi. Este, probabil, clona care are parte de cea mai complexă poveste.
   În Rebels, Rex este deja bătrân, din cauza ritmului accelerat de maturizare – apoi îmbătrânire – de care au parte clonele, din cauza programării genetice. Se alătură rebelilor în lupta contra Imperiului în care s-a transformat Republica pe care a servit-o pe vremuri, iar finalul poveștii lui ar putea fi prezentat în ultimul sezon al seriei animate.
   Ahsoka Tano, un alt personaj apărut exclusiv în seriile animate, a fost padawanul lui Anakin Skywalker pe timpul Războiului Clonelor (între Episode II: Attack Of The Clones și Episode III: Revenge Of The Sith). Am putea spune că tânăra din specia Togruta a fost personajul reprezentativ al seriei Star Wars: Clones Wars, care s-a încheiat odată cu ieșirea ei din ordinul Jedi după ce a dovedit că a fost victima unei înscenări. Avea să apară mulți ani mai târziu, în Star Wars: Rebels, matură și rămasă în afara ordinului Jedi (ea însăși spune că nu este un Jedi), dar în continuare de partea binelui și a celor aflați în nevoie de ajutor, folosindu-se în continuare din plin de Forță și de abilitățile căpătate de la vechii ei maeștri. Săbiile sale au acum culoarea albă și avem parte de primul Grey Jedi canonic – o parte din drumul său între seriile animate este acoperit în romanul Star Wars: Ahsoka Tano, de E. K. Johnston (octombrie 2016). Este un ajutor de mare valoare pentru rebeli și un factor important în formarea și alimentarea Rebeliunii în perioada dintre Revenge Of The Sith și A New Hope.
   Cu câțiva ani înainte de Episode I, în ultimul episod al sezonului al doilea din Star Wars: Rebels, Ahsoka și vechiul ei maestru, devenit între timp Darth Vader, duc o luptă epică, încheiată cu o explozie de proporții, din care pare să iasă (nu tocmai) întreg doar lordul Sith. Moartea ei nu a fost confirmată și există mici indicii – nici confirmate, nici infirmate – cu privire la supraviețuirea spiritului ei într-o specie ciudată de pasăre, dar rămâne de văzut ce are Dave Filoni pregătit pentru viitorul ei în animații.
   În ciuda faptului că ea nu a rămas cu o imagine bună despre ordinul Jedi, Ahsoka și Obi-Wan au o legătură puternică și personajele lor au în comun o perioadă destul de lungă în care au lipsit din peisaj. Nimic nu indică lipsa contactului dintre ei în timpul petrecut de el pe Tatooine și câtă vreme ea și-a urmat calea după Star Wars: Clone Wars, e pur și simplu o zonă neacoperită. În plus, ar fi un prilej foarte ușor de folosit pentru a o introduce pe Ahsoka Tano într-un film Star Wars. Creatorul ei, Dave Filoni (cel care l-a creat și pe Saw Gerrera din Rogue One), a afirmat că personajul nu a fost inventat doar pentru animații, ci pentru a putea fi folosit în toate genurile de producții. A apărut deja în jocuri, într-unul din multitudinea de romane care construiesc de zor noul canon și posibilitățile sunt deschise.
   Yoda și Obi-Wan, așa cum am amintit mai sus, se aflau, după Revenge Of The Sith, în căutarea drumului către viața de după moarte, a cunoștințelor și experiențelor care să le permită să își mențină spiritul aprins și să poată interacționa cu cei vii prin intermediul Forței. Nu este exclus un drum comun al celor doi; chiar dacă Tatooine și Dagobah erau la distanță mare una de alta, iar Kenobi avea o misiune clară pe planeta cu doi sori, am precizat că nu e indicat că ar fi lipsit cu desăvârșire misiunile în afara “obiectivului principal”.
   The Bendu este o ființă străveche ce se poziționează în centrul Forței, extrem de puternică, apărută în Star Wars: Rebels. “Jedi and Sith wield the Ashla and Bogan, the light and the dark. I’m the one in the middle. The Bendu”, așa își explică menirea personajul animat al cărui nume este inspirat din denumirea primordială a cavalerilor Jedi, care în scenariul original al lui George Lucas pentru primul film Star Wars figurau drept “Jedi-Bendu”, apoi numele le-a fost simplificat. După o demonstrație de forță (și Forță), forma lui fizică pare să fi murit în ultimul episod al sezonului al treilea din Rebels, dar se indică destul de clar trecerea lui în alt plan, poate chiar devenind Force Ghost. Înainte de acel moment, are secole întregi de existență. Mai devreme sau mai târziu, Bendu va apărea într-un film din universul Star Wars, fiind un personaj cu un potențial enorm și prea complex pentru a fi păstrat doar în animații.
Latura romantică a poveștii lui Obi-Wan, mai puțin știută
   Un aspect mai puțin cunoscut al vieții lui Obi-Wan Kenobi este cel romantic. Obi-Wan l-a avertizat pe Anakin să nu cadă pradă sentimentelor și a încercat să îl facă să vadă cu adevărat ce se întâmplă, iar sfaturile sale capătă greutate, atunci când vin din partea cuiva care știe ce înseamnă să le reziști și să rămâi fidel căilor Jedi. Finalul relației dintre el și Ducesa Satine Kryze este prezentat în seria animată Star Wars: Clone Wars, dar povestea lor, mai puțin știută, începe în tinerețea lui Obi-Wan, de când era padawanul lui Qui-Gon Jinn.
   Satine era liderul pacifist de pe Mandalore, planeta de origine a armurii pe care Boba Fett și Jango Fett au făcut-o celebră pe marele ecran (Jango era originar de pe Concord Dawn și a fost doar adoptat de o familie de mandalorieni, iar Boba a fost clonat pe Kamino). Cu ceva timp înaintea acțiunii din Episode One, a izbucnit un război civil iscat de opoziția conservatoare – războinică, nemulțumită de politica pacifistă a Ducesei. Ordinul Jedi i-a trimis pe Qui-Gon Jinn și Obi-Wan Kenobi să o protejeze. Misiunea a durat un an, timp în care au stat mai mult pe fugă din cauza amenințării continue a celor care încercau să o omoare pentru a prelua conducerea pe Mandalore. Apropierea și întâmplările trăite i-au apropiat și cei doi tineri s-au îndrăgostit.
   După câștigarea războiului, Satine a reconstruit Mandalore, iar Obi-Wan a plecat să își continue pregătirea pentru a deveni Jedi. Chiar dacă despărțirea i-a afectat pe amândoi, și-au respectat datoria, iar Obi-Wan s-a comportat exemplar și a ajuns maestru, chiar dacă ulterior afirmă că ar fi fost dispus să părăsească Ordinul, dacă ea i-ar fi cerut asta.
   Satine Kryze e prezentă în 11 episoade din Clone Wars, pe parcursul cărora avem parte de finalul tragic al poveștii de dragoste dintre Ducesă și Obi-Wan Kenobi. Evenimentele de pe Mandalore îi aduc din nou împreună, iar maestrul Jedi apucă să îi povestească lui Anakin o parte din trecutul lor. În preajma ei, este prezentat ușor tulburat, semn că sentimentele încă prezente îi pot perturba starea de calm și stăpânirea de sine pe care le afișează de obicei. Nici ea nu a uitat ce i-a legat, însă amândoi evită să lase sentimentele să iasă la suprafață.
   Am pomenit anterior despre revenirea lui Maul în seria animată, iar el este și cel care aduce moartea Ducesei. Fostul lord Sith s-a aliat cu rebelii războinici de pe Mandalore, a capturat-o pe Satine și a preluat conducerea, proclamându-se conducătorul planetei. În setea sa de răzbunare, Maul o ucide în fața lui Obi-Wan, capturat și el în încercarea eșuată de a o salva. Cavalerul Jedi își vede probabil singura femeie iubită de-a lungul vieții murindu-i în brațe, iar ultimele ei cuvinte sunt răvășitoare: “Remember my dear Obi-Wan, I loved you always… I always will”. Obi-Wan scapă, dar gestul lui Maul l-a rănit evident. Cu toate acestea, reușește să reziste oricăror porniri care l-ar fi putut face să alunece pe panta către partea întunecată. În final, mulți ani mai târziu, are parte de răzbunare, dar nu pentru că a căutat-o, ci pentru că Maul a făcut absolut orice pentru a-l găsi pe el.
   O plasare temporală a acțiunii în perioada în care Obi-Wan și Satine s-au cunoscut l-ar putea readuce pe Liam Neeson în franciză, prezența lui în rolul lui Qui-Gon Jinn fiind unul dintre puținele puncte pozitive semnalate chiar și de cei mai aprigi contestatari ai prequel-urilor. În acest caz, ar fi nevoie de mult machiaj și foarte mulți bani în efecte digitale pentru ca Ewan McGregor să poată reveni în rolul unui Obi-Wan chiar mai tânăr decât a interpretat în 1999, în cazul în care nu va fi desemnat un alt actor.
   Posibila integrare a lui Satine în noul canon ar atrage după sine o expunere mai largă în universul Star Wars pentru Mandalore, o planetă al cărei potențial nu a fost exploatat pe marele ecran. Și ce ar fi mai de impact decât mai multe personaje în armuri mandaloriene?
   Echipele extrem de numeroase din spatele producțiilor de zeci și sute de milioane de dolari au evitat până acum să aleagă de două ori aceeași perioadă pentru un personaj sau un grup de personaje, pe care să o prezinte în producții diferite, fie ele filme din seria principală, spin-off-uri, serii animate, benzi desenate ori chiar romane. Au încercat de fiecare dată să facă lumină asupra unei perioade tot mai mari și asupra unor evenimente diferite, să mărească diversitatea și complexitatea personajelor, planetelor, monștrilor sau altor vietăți, să aducă mereu noi piese care completează o gigantică imagine de ansamblu a universului Star Wars ca întreg.
   Comparând universul Star Wars cu un castel impozant (gândiți-vă la castelul lui Vader din Rogue One, care pare că va avea parte de un origin story în benzile desenate), pare că de fiecare dată când apare un nou titlu se aprinde lumina într-o nouă încăpere, neexplorată până atunci. Iar pentru Obi Wan, ar putea fi vorba de o sală mare, pe măsura greutății personajului.
   Rămâneți pe ErouPeBanda.ro și pe pagina de Facebook Erou pe Bandă pentru noutăți și analize din universul Star Wars și numai. De asemenea, sunt disponibile pentru comenzi toate titlurile de benzi desenate Star Wars.