Baby Yoda

Totul despre The Mandalorian și despre Baby Yoda, noua vedetă-surpriză din Star Wars

Anul 2019 a fost marcat, în universul Star Wars, de finalul poveștii începute în urmă cu peste 42 de ani și de o premieră istorică: primul serial (non animație) din franciză. Marea surpriză nu a venit din partea episodului al nouălea din saga Skywalker, lansat în decembrie, ci de la The Mandalorian, producție ce a oferit un personaj care a cucerit instant audiența. Chiar dacă, la rândul său, este foarte apreciat, nu este vorba de protagonistul jucat de Pedro Pascal (printre altele: agentul Javier Pena din Narcos și Oberyn Martell din Game Of Thrones), ci despre adorabilul micuț verde supranumit, în lipsă de alt nume, Baby Yoda.

Atenție! Urmează SPOILERS din serialul The Mandalorian, din filmul Star Wars Episode IX: The Rise Of Skywalker și din serialele animate Star Wars: Clone Wars și Star Wars Rebels!

Dacă The Rise of Skywalker a fost întâmpinat cu reacții mixte, The Mandalorian a fost primit în majoritate în mod pozitiv, mai ales datorită atmosferei care amintește foarte mult de trilogia originală Star Wars, dar și grație trimiterilor la vechile filme, către care se face referire din plin, fără a deranja, însă. Este o producție modernă, dar realizată ”în dulcele stil clasic”, ca să îl parafrazăm pe Nichita Stănescu. 

Realizatorul seriei este nimeni altul decât Jon Favreau, cel care a regizat, printre multe altele, primul film Iron Man – care a dat startul universului cinematic Marvel (apoi și Iron Man 2). Amprenta lui Favreau asupra MCU nu s-a oprit acolo, pentru că apare și ca actor, portretizându-l pe amuzantul și credinciosul asistent al lui Iron Man, Happy Hogan (atât in filmele cu Robert Downey Jr. în prim-plan, cât și în cele două producții Spider-Man, cu Tom Holland în rolul lui Peter Parker; nu putea lipsi nici din Avengers: Endgame, acolo unde apare în secvența de la final). Favreau a scris povestea pentru 6 dintre cele 8 episoade ale sezonului. Dave Filoni (episodul 5: “The Gunslinger”) și Christopher Yost (episodul 6: “The Prisoner”) le-au semnat pe celelalte două. 

Asocierea show-ului cu Dave Filoni (creatorul universului animat din Star Wars: Clone Wars și Star Wars Rebels, la rândul lor serii animate extrem de apreciate și care au contribuit în proporție covârșitoare la construirea canonului Star Wars după ce Disney a preluat franciza de la George Lucas) nu avea cum să aducă decât lucruri pozitive. Filoni este coscenarist și producător executiv la The Mandalorian. A regizat primul episod, scris de Favreau și pe cel de-al cincilea (“The Gunslinger”), unde a scris și scenariul. Nu a rezistat impulsului de a apărea și într-o scenă pe ecrane: a fost unul dintre cei 3 piloți de nave X-Wing care la finalul episodului 6 (“The Prisoner”) au distrus nava lui Ranzar. Ceilalți doi piloți sunt Rick Famuyiwa (a regizat chiar acel episod, dar și pe cel de-al doilea: “The Child”) si Deborah Chow (a regizat episodul 3: “The Sin” și episodul 7: “The Reckoning” și nu se oprește aici: a primit și serialul care va urmări aventurile lui Obi-Wan Kenobi – detalii mai jos). 

Și-a pus amprenta pe 3 episoade și Taika Waititi (unul din scaunul regizorului –  episodul 8: Redemption – unde a fost totodată și vocea droidului IG-11, iar alte două doar în cea de-a doua postură: episoadele 1 și 7). Neozeelandezul este regizorul căruia i se datorează succesul filmului Thor: Ragnarok și care va realiza și al patrulea film din seria solo de la Marvel a zeului tunetului din mitologia nordică, Thor: Love And Thunder. Popularitatea de care se bucură a făcut, după cum spun ultimele zvonuri de la începutul lui 2020, ca lui Waititi să i se propună să regizeze și un film Star Wars. Rămâne de văzut care ar fi producția și dacă acest lucru se va materializa. 

Baby Yoda și explicația misterului din jurul personajului

A picture containing indoor, sitting, small

Description automatically generated

Specia bătrânului maestru Yoda este unul dintre cele mai mari mistere din universul creat de George Lucas. Din multitudinea de rase apărute de-a lungul timpului, este singura care nu a primit un nume, o poveste care să explice originea și o scurtă istorie – eventual și ceva informații despre viitorul său.

Acțiunea din The Mandalorian are loc la 5 ani după evenimentele din Episode VI: Return Of The Jedi (1983), cel în care Yoda moare (la vârsta de peste 900 de ani) și trece în alt plan existențial, devenind ”una cu Forța”, întocmai ca Obi-Wan Kenobi. 

Cum specia lui Yoda este în continuare nenumită, iar în universul canonic a mai apărut un singur reprezentant (mai precis, o reprezentantă: maestra Yaddle, prezentă doar în câteva secvențe extrem de scurte în Episode I: The Phantom Menace și a cărei poveste nu a fost deloc extinsă), micuțul personaj care pune în mișcare acțiunea serialului nu a putut primi un apelativ bazat măcar pe proveniența sa. Atunci când vorbesc despre el, celelalte personaje îl numesc ”copilul” sau ”puștiul”. Este atât de rar până și în universul Star Wars, încât nici măcar genul nu i-a fost dezvăluit; doar se indică, în mare parte, că ar fi băiat. 

La începutul serialului, Baby Yoda are vârsta de 50 de ani, iar aspectul său și modul de a comunica echivalează cu ale unui om de aproximativ 3 sau 4 ani. 

Coincidență sau nu, este născut în același an cu Anakin Skywalker, ”Alesul” primelor două trilogii din saga Skywalker. Cert este că Baby Yoda e foarte înzestrat în ceea ce privește mânuirea Forței, lucru pe care îl demonstrează din plin pe parcursul sezonului. De altfel, este primul personaj din istoria canonică a Star Wars care folosește vindecarea cu ajutorul Forței, lucru ce avea să fie folosit din plin în Star Wars Episode IX: The Rise Of Skywalker, blockbuster-ul lansat la o zi după difuzarea episodului în care micuțul și-a demonstrat acest nebănuit talent. 

Este un mare mister pentru aproape toți cei care au de-a face cu el. Excepție ar putea face, totuși, Moff Gideon (Giancarlo Esposito – printre ale cărui roluri se numără cel al lui Gustavo Fring din ”Breaking Bad” și ”Better Call Saul”), un înalt reprezentant al fostului Imperiu, care încă este influent în galaxie, bazându-se pe forța militară pe care o deține prin prisma funcției și, se pare, experienței sale. Antagonistul primului sezon îl prețuiește enorm și pare să știe mai multe despre micuț, dar desfășurarea ostilităților nu oferă prilejul vreunei dezvăluiri în privința asta. Dorit de imperialiști, cel mai probabil, pentru a fi antrenat în tainele întunecate ale Forței sau exploatat în alte moduri, s-a speculat că Baby Yoda ar fi o clonă, dar un alt personaj face o referire la acest lucru, spunând, într-un mod amuzant, că ”este prea urât” pentru a putea fi vorba de așa ceva. 

A picture containing indoor

Description automatically generated

În continuare, Baby Yoda este înconjurat de mister și detaliile despre originea sau despre specia lui sunt păstrate în mare secret. Sunt mari speranțe, însă, că vom afla mai multe în sezonul al doilea din The Mandalorian. La finalul ultimului episod din primul sezon, vânătorul de recompense pleacă în căutarea poporului adorabilei creaturi. Laitmotivul sezonului în ceea ce îi privește pe purtătorii iconicelor armuri făcute celebre de Boba Fett (și de Jango Fett, în trilogia prequel-urilor) a fost calea (am auzit sintagma ”This is the way” de multe ori din partea războinicilor în armuri) pe care trebuie să o păstreze mandalorienii. A căror titulatură, se detaliază aici, nu este limitată la cei proveniți de pe planeta Mandalore (acum distrusă), ci de apartenența la o veritabilă credință, care se transmite prin antrenamente și inițieri ce pot semăna cu cele prin care trebuie să treacă și aspiranții la titlul de cavaler Jedi. Astfel, ”Mando” (pe numele său adevărat, Din Djarin) îi este ca un tată până când îl va returna poporului său, ori până când îi va finaliza antrenamentele care să îl facă, la rândul său, un mandalorian. La rândul lui, nici el nu s-a născut pe Mandalore, ci a fost găsit și salvat de un mandalorian după ce o invazie a droizilor i-a omorât familia, apoi a crescut și a fost educat de ei în spiritul și normele războinicilor în armuri.

Pentru că a venit vorba de Boba Fett, nu este exclus ca primul purtător al armurii mandaloriene în universul Star Wars să apară în sezonul al doilea din The Mandalorian, sau poate chiar mai încolo. Chiar dacă, în noul canon, moartea lui a fost proclamată în mai multe rânduri, de pe urma căderii în Sarlacc Pit în Episode VI: Return Of The Jedi, apariția unui personaj misterios a dat tonul multor speculații. La finalul episodului 5, The Gunslinger – a cărui acțiune se desfășoară pe Tatooine, ultima planetă pe care Boba a fost văzut – apare o persoană ai cărei pași emit sunetul unor pinteni în stilul celor de cowboy, așa cum se întâmpla și cu Fett, atunci când apărea alături de Darth Vader, în Empire Strikes Back. Doar cizmele și o pelerină lungă sunt lăsate la vedere din acest personaj, despre care va rămâne de văzut dacă aflăm mai multe. 

Jon Favreau a dezvăluit secretul ținerii secrete a apariției micului puști verzui, cu urechi supradimensionate și ochi mari, negri. Regizorul a povestit, într-un interviu acordat pentru The Hollywood Reporter, că actorul și cântărețul Donald Glover (nimeni altul decât cel care îl interpretează pe tânărul Lando Calrissian în Solo – A Star Wars Story și alături de care care Favreau a lucrat și la The Lion King 2019) l-a inspirat să-l păstreze pe Baby Yoda ca element surpriză. Glover i-a oferit exemple din propria carieră muzicală și din a lui Beyonce, spunând că lansarea unor albume fără vreun anunț prealabil a funcționat mai bine decât orice modalitate de marketing folosită în alte cazuri, pentru că astfel reacțiile depășesc anticiparea construită (mai mult sau mai puțin) artificial. Favreau și echipa lui au aplicat strategia cu un succes imens. Secretul a fost atât de bine păstrat, încât nici măcar jucăriile nu au fost trimise în producție înainte de apariția personajului, astfel că nu au putut să apară pentru Crăciun, când se puteau comercializa nebunește. Însă timpul nu e pierdut, iar în 2020 este foarte posibil să știm deja ce personaj Star Wars se va vinde cel mai bine. 

Nebunia din jurul “puștiului” verzui a mers într-atât de departe, încât americanii de la revista TIME l-au pus în numărul dedicat personalităților anului 2019 (People of the Year), alături de Bob Iger, președintele de la The Walt Disney Company. 

Viitorul seriei și istoria misterioasei săbii întunecate

A picture containing object

Description automatically generated

Cert este că în sezonul al doilea vom avea parte de mai multe apariții din partea lui Mando, a lui Baby Yoda, a lui Moff Gideon și foarte probabil Griff Karga și Cara Dune. Giancarlo Esposito a spus că personajul său va apărea mai mult în sezonul care se lansează în toamna lui 2020. De altfel, ultimele secvențe din ultimul episod au stârnit un interes extrem de crescut în ceea ce îl privește. Atunci, după un duel aerian câștigat de Din Djarin, Moff Gideon iese din Tie Fighter-ul său prăbușit tăind fuzelajul cu o sabie laser de culoare neagră. Pe numele ei Darksaber, arma apare acum pentru prima dată în afara animațiilor Star Wars. A fost lansată în serialul animat Clone Wars și a apărut și în Rebels, ambele producții purtând semnătura lui Dave Filoni. Sabia unicat pare poziționată în antiteză față de clasicele “săbii laser” din Star Wars. De fapt, termenul “laser” nu e tocmai corect utilizat, pentru că lucrează pe baza unui principiu diferit de cel al fasciculelor laser. Dar “sabie luminoasă” sună puțin… necizelat pentru aerul pe care îl emite universul lui George Lucas. Care, apropo, la rândul lui mai folosește apelativul “laser swords” pentru elegantele arme. Ca să revenim la aspectul și natura Darksaber-ului, antiteza față de săbiile clasice este dată mai mult de nume (dark vs. light – întuneric vs. lumină), decât de natura sa. La fel ca binecunoscutele lightsabers, lama și funcționalitatea sa se datorează unui cristal Kyber. Dacă săbiile Jedi-ilor au culori diferite, de la alb la verde, albastru, mov sau chiar galben, iar lorzii Sith le dau culoarea roșie făcând cristalul (de orice culoare) să “sângereze”, aici este vorba de unul negru. 

Sabia întunecată este încărcată de istorie pentru mandalorieni. Legenda spune că a fost creată de Tarre Viszla, primul mandalorian cooptat în ordinul Jedi, cu peste 1.000 de ani în urmă față de acțiunea curentă. A fost păstrată multă vreme în templul de pe Coruscant, înainte ca reprezentanți ai clanului Viszla să o fure și să readucă în familie arma simbol a strămoșului lor. Pe parcursul timpului, a ținut Mandalore-ul unit.

Chiar dacă a fost o surpriză imensă, putem bănui că a fost tot timpul destinată să apară în acest serial, având în vedere că personajul în posesia căruia a debutat Darksaber-ul în desenele Clone Wars a fost Pre Viszla, a cărui voce a fost nimeni altul decât Jon Favreau (în anul 2010, pe când serialul animat era transmis pe Cartoon Network). În perioada petrecută între Attack Of The Clones și Revenge Of The Sith, Pre Viszla era liderul clanului Viszla și al unei grupări radicale mandaloriene, pe nume Death Watch, care ținea mult la tradițiile și rădăcinile războinice ale mandalorienilor. Drept urmare, se opuneau guvernului de atunci, condus de Ducesa Satine Kryze. 

A picture containing indoor, person, man

Description automatically generated

De altfel, un reprezentant al Death Watch apare și în The Mandalorian: este cel care îl salvează pe copilul Din Djarin din atacul droizilor care i-au ucis familia și cel care îl cooptează în rândul mandalorienilor. Pentru că nu mai poate fi returnat alor lui, este “înfiat” după procedura “căii” mandaloriene. 

Sabia a mai trecut și pe la Maul (fost Darth), care a câștigat-o după ce l-a omorât pe Pre Viszla. Ulterior, arma a ajuns pe Dathomir, planeta natală a lui Maul, unde a petrecut ani buni, înainte de a ajunge la Sabine Wren, mandaloriana din echipajul navei Ghost din serialul animat Star Wars: Rebels. Tânăra a readus-o pe o planetă Mandalore măcinată de conflict și aflată sub conducerea Imperiului. După eliberarea planetei, Sabine o câștigă după o luptă cu fostul conducător pus de Imperiu. Ulterior, o convinge pe Bo-Katan Kryze să accepte sabia, în calitate de conducător și unificator al poporului mandalorian. A fost ultima dată când arma a fost văzută, înainte de momentul în care apare mânuit de Moff Gideon. Personajul îi vorbise lui Din Djarin despre un eveniment tragic din istoria mandaloriană și este posibil ca acela să aibă legătură cu trecerea Darksaber-ului în posesia lui. 

S-a prefigurat deja un conflict mai profund între personajul principal al serialului The Mandalorian și Gideon. Cum Din Djarin a fost salvat și adoptat de un membru al Death Watch, e foarte posibil să fi devenit membru al clanului Viszla, deci un descendent (adoptiv, ce-i drept) al celui care a creat sabia întunecată. Asta l-ar face moștenitorul de drept al anticei arme. 

Încă o posibilă referire la Darksaber apare și în Rogue One: A Star Wars Story, unde acțiunea se petrece cu puțin timp înaintea celei din Episode IV: A New Hope. Este o mențiune fulgerătoare și poate fi trecută foarte ușor cu vederea, dar Cassian Andor și Jyn Erso dau peste un proiect numit “Black Saber”, atunci când caută cu disperare planurile stației Death Star în arhiva de pe Scarif. Nu au existat confirmări în această privință, dar este foarte posibil să fie vorba despre sabia lui Tarre Viszla. Acum, că a apărut în The Mandalorian, sunt speranțe mari că viitorul serialului ne va lămuri cu privire la modul în care arma a ajuns în posesia lui Gideon. 

Disney lucrează la al doilea sezon din The Mandalorian încă dinaintea difuzării primei părți. Imediat după episodul 8, care a încheiat sezonul de debut, Jon Favreau a anunțat pe Instagram că serialul va reveni în toamna lui 2020. Dacă se confirmă că Disney va păstra aceeași linie, este de așteptat ca noiembrie să îi aducă din nou pe ecrane pe Baby Yoda și mandalorianul Din Djarin.

Despre Disney+

A picture containing nature

Description automatically generated

Platforma Disney+ s-a lansat pe 12 noiembrie 2019, în SUA, Canada și în Olanda – care până în primăvara lui 2020 rămâne singura țară europeană care beneficiază de acest serviciu. O săptămână mai târziu, pe 19 noiembrie, a devenit disponibilă și în Australia, Noua Zeelandă și Puerto Rico.

Pe 31 martie 2020, Disney+ se extinde în Europa: Franța, Germania, Irlanda, Italia, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii vor mări lista țărilor cu acces la serviciul de streaming. 

În România, veștile despre lansarea Disney+ nu sunt tocmai precise: potrivit unor informații exclusive, provenite din surse autorizate, ar urma ca acest lucru să aibă loc în primul trimestru al anului 2021. Inițial, era estimată prin toamna aceluiași an. Așadar, este tot destul de departe, dar ar putea apărea mai devreme decât se preconiza.

Prețul abonamentului la Disney+ în țările unde serviciul este lansat:

SUA & Puerto Rico: 6,99 dolari americani pe lună / 69,99 dolari americani pe an

Canada: 8,99 dolari canadieni pe lună / 89,99 dolari canadieni pe an

Olanda: 6,99 euro pe lună / 69,99 euro pe an

Australia: 8,99 dolari australieni pe lună / 89,99 dolari australieni pe an

Noua Zeelandă: 9,99 dolari neozeelandezi pe lună / 99,99 dolari neozeelandezi pe an

P.S.: Disney a regândit strategia din jurul producției cu Obi-Wan Kenobi în prim-plan, despre care am mai scris și AICI. Nu va mai fi un lung-metraj, așa cum se proiectase inițial, ci un serial non animat transmis, de asemenea, pe platforma Disney+. Aici, cea mai bună veste este revenirea lui Ewan McGregor în rolul primului maestru Jedi pe care l-am cunoscut în universul Star Wars. Anunțul a fost făcut în august 2019, la evenimentul Disney D23 Expo. Într-un interviu acordat pentru Men’s Journal, actorul scoțian a oferit și primele informații despre mult așteptata producție: acțiunea va avea loc undeva în perioada de 19 ani cuprinsă între Episode III: Revenge Of The Sith și Episode IV: A New Hope. Producția va porni în 2020 și este de așteptat ca serialul să fie lansat în 2021. Deborah Chow va realiza serialul.