Depozitare benzi desenate vechi

Benzi desenate vechi: sapte ponturi despre cum sa iti mentii benzile desenate in conditii optime

OK, am vazut la un moment dat un clip pe YouTube…stai sa-l caut…gata, l-am gasit,  in care acest om descrie intru totul si cu exemple concrete cum sa te porti cu benzile desenate si, mai ales, cum fiecare MICA zgarietura, pata, ii scade valoarea. Evident, vorbim de benzi desenate vechi, ca cele de aici, care CHIAR valoreaza ceva.

Asa ca am sapat tot Internetul si am adunat de prin diferite colturi sapte ponturi despre cum sa iti tii in conditii aproape perfecte (niciodata nu e “perfect” ceva : ) ) benzile desenate preferate. Si daca o sa ti se para exagerate…uite-te mai intai la clipul de mai sus, despre cum stabileste valoarea unui comic colectionarul american.

1. Inainte sa citesti o banda desenata…spala-te pe maini!

Si nu doar cu apa, ci si cu sapun. Mai ales dupa ce mananci sau vii de afara, plin de praful oraselor din Romania. Nu umple de grasime benzile desenate. Ideal, si daca chiar tii sa nu strici din greseala vreo pagina/imagine, pune-ti manusi.

2. Asa cum livram noi benzile desenate, pune-ti benzile in tipla, cu unul sau chiar DOUA cartoane, pentru ca revista sa nu se indoaie si sa stea perfect plat. Daca observi ca apar pete galbene, schimba imediat tipla.

De notat ca si board-urile ar trebui schimbate cel putin o data la cinci ani, intrucat s-ar putea ingalbeni si transmite acizi si catre banda desenata. Americanii noteaza ca brandul Mylar este cel mai bun pentru stocarea de benzi desenate cu adevarat valoroase. O lista de preturi, aici – nu sunt ieftine, dar merita.

3. Revizuieste-ti periodic benzile desenate. Organizeaza-le cu atentie si gaseste o cutie speciala in care sa le depozitezi – cartonul trebuie sa nu atraga acizi.

4. Stocarea se face in locuri racoroase, fara umiditate. Este bine sa le stochezi in dulapuri interioare, este de evitat in beciuri sau boxele blocurilor, cum ai putea fi tentat daca ai o colectie mare.

Daca toti sotia/sotul/parintii iti spun ca nu mai au loc de ele in casa si sa le pui in boxa, asigura-te ca cel putin sunt la inaltime, astfel incat daca o renumita teava se sparge, apa sa ajunga mai greu la ele si sa nu le distruga complet. Umezeala este al doilea cel mai de temut inamic al benzilor desenate, imediat dupa foc.

Daca le stochezi in subsol, ia in calcul sa le pui in cutii de plastic – poate chiar vor pluti, daca esti norocos/norocoasa… : )

5. Cel putin o data la cateva luni, scoate-le cu mare grija din tipla si uite-te la semne noi de ingalbenire/deteriorare. Daca observi ORICE semn noi, scoate revistele din zonele contaminate, pune-le pentru o seara/zi intr-un loc separat, uscat, racoros, schimba-le tiplele si cartoanele. In niciun caz nu le lasa la loc cu celelalte benzi desenate.

6. Asigura-ti colectia.

Stiu ca in Romania probabil este de neauzit asa ceva, dar atunci cand iti asiguri apartamentul, pe langa camera foto, video, canapea si frigider, trece o valoare estimativa si pentru benzile tale desenate. Macar atat. Asigura in special in caz de foc si furt (desi hotii romani ma indoiesc ca stiu valoarea lor…: )  )

7. Ia in considerare un serviciu american de stabiliare a calitatii benzilor desenate – CGC. Carcasele lor ofera cea mai buna protectie pentru benzile tale desenate cu adevarat valoroase, fiind perfect sigilate acrilic, rezistente la soc si apa, impermeabile. Pot fi resigilate pentru o suma mai mica, daca trebuie sa le deschizi totusi.

Tu ce benzi desenate valoroase ai? Cum si unde le stochezi? Spune-ne in comentarii!