Benzi desenate vechi Batman Silve Age

Cronologia Batman in Benzi Desenate Vechi (Prima Parte)

Batman implineste anul acesta 75 de ani asa ca nu poate fi un moment mai bun pentru o cronologie a Batman in benzi desenate vechi, pana la cele mai recente, contemporane.

Golden Age

In prima sa aparitie in Detective Comics 27, el este deja in plina maturitate de luptator impotriva raufacatorilor. Originea lui Batman este prima oara prezentata in Detective Comics 33, in Noiembrie 1939, si mai in amanunt in Batman 47, in iulie 1948. Nu cred ca existai pe atunci, din pacate, altfel acum ai fi fost milionar daca detineai aceste numere : ).

Asa cum atestau aceste benzi desenate, Bruce Wayne s-a nascut din Dr. Thomas Wayne si sotia sa, Martha, doi filantropi din Gotham City. Wayne este crescut in Wayne Manor si are o copilarie privilegiata, fericita, pana la varsta de opt ani cand parintii sai sunt ucisi de Joe Chill, un raufacator fara o prea mare importanta sau prea multe conexiuni in Gotham.

Astfel, Bruce Wayne jura sa scape orasul de raul care i-a ucis parintii. In multiple benzi desenate este prezentat cum se antreneaza, mental si fizic. Cu toate acestea, realizeaza ca daca ii infrunta ca Bruce Wayne, nu ar avea foarte mult succes. “Raufacatorii sunt superstitiosi si lasi”, remarca el, “asa ca deghizarea mea trebuie sa insufle frica in inimile lor. Trebuie sa fiu o creatura a noptii, teribila, neagra…”. Ca si cand ar fi raspuns dorintei sale, un liliac zboara pe geam, inspirandu-l pe Bruce sa devina Batman.

In primele benzi desenate, din anii ’40, cariera sa de Batman castiga respectul politie. In aceasta perioada, Wayne are si o logodnica pe nume Julie Madison. Mai mult, Wayne adopta pe un acrobat de la circ, Dick Grayson, care devine aghiotantul sau, Robin.

Tot in golden age, Batman devine membru fondator al Justice League of America, desi el, similar cu Superman, este doar membru onorificl, participand doar sporadic in actiunile lor de mentinere a pacii.

Usor-usor, relatia lui Batman cu autoritatile se intaresc, si devine membru onorific al Departamentului de Politie Gotham City. Tot in primele benzi desenate ale anilor ’40 este introdus si Alfred, care vine la Wayne Manor si dupa ce deduce identitatile celor doi, ramane sa ii ajute si serveasca.

La inceputul anilor 1940 sunt prezentati si Catwoman (pe atunci, simplu, Cat), si inamicul numarul unu al lui Batman, The Joker. In 1959 este prezentat si Mr. Freeze (pe atunci numit Mr. Zero) – Batman 121.

Silver Age

Dupa introducerea multivers-ului DC Comics in anii ’60, se stabileste ca povestile din Golden Age cu Batman sunt de fapt de pe Pamantul Doi, un personaj paralel cu cel “real”. Versiunea Silver a lui Batman este in parteneriat cu Catwoman si chiar se casatoreste cu ea. Selina Kyle apare pentru prima oara in Superman Family 211. Batman devine tatal Helenei Wayne care, ca Huntress, devine protector al Gotham odata ce Wayne se retrage pentru a deveni agent de politie. Aceasta pozitie este ocupata de el pana este ucis.

In Silve Age exista mai multe discordante si refereinte la benzile din Golden Age, desi, se spune, acestea se petrec in Universuri Paralele. Detalii ale vietii lui Batman sunt alterate sau extinse de-a lungul decadelor. Asistam la intalniri ale lui Batman cu viitorul Superman, cand erau tineri, aparitie unchiului sau, Philip Wayne (introdus in Batman 208, 1969) si aparitii ale parintilor lui Batman ca prototipuri ale Batman si Robin.

Batman se intalneste si conlucreaza cu alti supereroi in Silver Age, in mod special cu Superman – vezi World’s Finest Comics, serie care isi are inceputurile in 1954 si a continuat pana in 1986. Mai multe numere World’s Finest Comics din Silver Age poti achizitiona, exclusiv in Romania, pe ErouPeBanda.ro. 

Batman si Superman sunt portretizati ca prieteni foarte apropiati. Batman devine membru fondator al Justice League of America, aparand in prima poveste Brave and the Bold 28. In anii ’70 si ’80, Brave and the Bold devine un titlu Batman, in care Batman face echipa cu mai multe personaje din Universul DC Comics, in fiecare luna cu altcineva.

Tot in Silver Age, Batman se muta din Wayne Manor intr-un penthouse deasupra Wayne Foundation, in Gotham City, pentru a fi mai aproape de criminalii din oras. In general, in anii ’70-’80, Batman lucreaza de unul singur, cu intalniri ocazionale cu Robin si Batgirl. Pe ErouPeBanda.ro puteti achizitiona la un pret exceptional PRIMA intalnire dintre Batgirl si Robin, in Detective Comics 369.

Totodata, aventurile lui Batman devin din ce in ce mai intunecate si mai depresive in aceasta perioada, aratand crime din ce in ce mai violente, inclusiv prima aparitie (din Golden Age) a cumva nebunului si insangeratului Joker, precum si aparitia lui Ra’s Al Ghul. In 1980, Dick Grayson devine Nightwing.

Poti citi de asemenea mai multe benzi desenate Silver Age cu Joker, in exclusivitate, pe ErouPeBanda.ro.

In numarul final Brave and the Bold in 1983, Batman renunta la Justice League si formeaza the Outsiders. 

In curand, Batman in Bronze age si in zilele recente! Citeste in continuare blog-ul ErouPeBanda.ro pentru cele mai interesante stiri, rezumate, recenzii si sfaturi din lumea benzilor desenate! : )