Benzi desenate romani

Romanii si benzile desenate, Polul Nord si girafele

Mentalitatea romanilor in ceea ce priveste benzile desenate este, in mare parte, extrem de diferita fata de cea din SUA, Canada, Marea Britanie. Si pentru a sublinia lucrul acesta, o sa dau cateva exemple.

Cumparasem acum ceva vreme cateva benzi si, din greseala, postasul le-a livrat vecinei de jos. Vine femeia la mine, uite pachetul, scuze, l-am deschis…nu stiam ca este pentru d-voastra! Si nu s-a putut abtine: “Dar UAU, atatia dolari doar pentru niste reviste de copii?!…!?”.

Apoi, un amic imi povesteste cum, intr-un targ de pe la marginea Bucurestiului, a nimerit (o sansa din 134.654 probabil) pe un tip care vindea o intreaga colectie de benzi desenate bronze age (deci nu extrem de valoroase, dar oricum) la pret de nimic – undeva la 2-3 lei/bucata. Evident, tipul le-a cumparat IMEDIAT pe toate si, pentru ca a fost asa darnic, barbatul i-a facut si reducere!

Un al treilea exemplu – suna cineva la ErouPeBanda.ro si spune ca vrea sa cumpere toata colectia. Mmmm…oooo…keyyy…”dar stiti ca sunt peste o suta, nepunandu-le la socoteala pe cele nelistate pe site, nu?”. Ezita – “Da…da, stiu, intrebarea mea este – le dati pe toate la 250 de lei?? Imi doresc FOARTE FOARTE mult!”. Mi-a parut rau.

Un al patrulea exemplu – si aici se incadreaza multe persoane. Oameni care vand pe diferite site-uri de tipul Okazii benzi desenate NOI la preturi EXTREM de mari. Doar pentru ca sunt NOI si aduse din SUA/Canada sau stiu eu de unde, NU inseamna ca valoreaza mai mult de 30-40 de lei. Nu poti cere 500 de lei pe 74 de pagini de banda desenata din 2013, toamna! Adica, poti, dar fraier ar fi cel care ar cumpara asa ceva.

Exemplele pot continua. Ideile sunt insa urmatoarele: romanii nu cunosc inca valoarea benzilor desenate, ce inseamna numerele cheie, de ce sunt considerate ARTA, cata munca este depusa in ele, cum sa depisteze benzi desenate vechi si faine si cum sa deosebeaasca editiile.

Nu avem inca o cultura a benzilor desenate, dar ne propunem sa va facem pofta sa o cunoasteti :).