Marvel Red Raven

Faceau furori in anii ’40, nu mai exista in prezent – eroi Marvel care asteapta revenirea

Sunt eroi de benzi desenate nascuti in anii ’30-’40 care inca fac ravagii in lumea comics-urilor. Era insa poate inevitabil ca, din zecile de eroi mascati ale acelor vremuri, o parte dintre ei sa nu strabata pana in zilele noastre. Multi insa ar merita sa revada “lumina tiparelor” si, fie de partea Raului, fie de partea Binelui, sa ne bucuram de ei.

Haideti sa trecem in revista si sa sarbatorim cativa dintre eroii sau antieroii esentiali ai Epocii de Aur din benzile desenate. Ah, si inca ceva – toti supereroii aveau un inamic comun in acea perioada (mai mult sau mai putin subtil subliniat in benzi) – Hitler. : )

The Thunderer

Este opusul lui Teddy Roosevelt, care vorbea incet, rar, apasat. Folosindu-se de cunostintele sale de acustica, Jerry Carstairs si-a cuplat costumul la microfon si speaker devenind astfel cel mai…galagios super erou in efortul de a aduce pace – fiind de altfel si o metafora a libertatii de exprimare. Sunetul furiei lui darama cladiri si distrugea timpanele dusmanilor.

Erou Marvel Thunderer

Marvel Thunderer

Super eroul a fost creat de John Compton si Carl Burgos si nu a aparut in varianta aceasta decat in doua numere ale Daring Mystery Comics. Ulterior si-a schimbat numele in Black Avengers, pastrandu-si costumul dar nu si epicul sistem stereo – de invidiat si in 2014 de altfel!

Ferret

Leslie Lenrow si dihorul sau Nosie erau preocupati de rezolvarea de faradelegi in jurul New York-ului anilor ’40, atragand admiratia (si mirarea) politistilor locali. Lenrow era expert in a insela moartea, datorita inteligentei remarcabile si, in egala masura probabil, a vestei antiglont .

Marvel Ferret

Marvel Ferret

Civilul si-a pierdut in final viata atuncii cand s-a lasat implicat intr-un aparent banal caz al unei persoane disparute. Mergand pe urmele acesteia, Lenrow a descoperit un plan diabolic Nazist care avea ca scop uciderea Doctorului Abraham Erskine, cel care avea sa ii dea viata de altfel Capitanului America.

Lenrow a fost injunghiat si ucis de un spion si birourile sale au fost bombardate de nazisti.

Un alt erou al Epocii de Aur, un barbat numit Angel, l-a adoptat pe Noise dihorul si a continuat eforturile sale de partea SUA si impotriva nazismului.

The Angel

Thomas Holloway a petrecut mare parte din tinerete in inchisoare, educat in egala masura de gardianul sau si de alti puscariasi. Desi intr-un final a devenit un chirurg instarit, nu a ezitat sa se imbrace in costum – dar fara masca – si sa isi puna numele Angel.

Holloway nu avea superputeri, exceptand altruismul sau exemplar si aptitudinii de a “citi” mintile criminale.

Marvel Angel

Marvel Angel

Creatia lui Paul Gustavson a aparut in peste 100 de numere din Golden Age, in Marvel Mystery Comics, All-Winners Comics sau Daring Comics. A reaparut in The Marvel Project dar nu se bucura de succesul contemporanului sau Captain America.

Blue Diamond

A nu fi confundat cu adversarul originar al Human Torch, din anul 1943. Eroicul Blue Diamond taia precum numele sau in adversarii din Al Treilea Reich, in primavara anului 1941.

Arheologul Elton T. Morrow a dezvoltat superputeri si invulnerabilitate odata cu descoperirea unui diamant mistic. Morrow a dezgropat artefactul in timpul unei explorari in Antarctica, ramanand insa cu fragmente din acesta in piept. Roca era insa de provenienta extraterestra, din Lifestone Tree, asa ca nu numai ca nu l-a omorat sau ranit, ci i-a oferit superputeri.

Marvel Blue Diamond

Marvel Blue Diamond

Doua dintre povestile sale au aparut in Daring Mystery Comics si a reaparut pentru o perioada scurta la finalul anilor ’70.

Red Raven

Cu mult inainte de S.H.I.E.L.D., Helicarrieri cadeau din ceruri, o rasa inumana de Oameni-Pasare care domneau in nori. Acolo, sustinut de o tehnologie antigravitationala, era orasul Aerie. De acolo au observat ultimele secunde din existenta unui avion transoceanic – unicul supravietuitor al exploziei a fost un bebelus pe care Winged Ones l-au adoptat.

L-au echipat pe copil cu un costum antigravitational si o pereche de aripi metalice, astfel incat sa poata zbura peste semenii sai.

Marvel Red Raven

Marvel Red Raven

Normal, a luptat contra nazistilor in Al Doilea Razboi Mondial si a facut parte din Liberty Legion, ca Red Raven.

Atunci cand a aflat de intentiile Oamenilor-Pasare de a prada omenirea, Red Raven a trimis Aerie pe fundul oceanului, alaturandu-se lor intr-o stare de criogenie.

Creat de Joe Simon si Louis Cazeneuve, Red Raven si-a taiat aripile devreme, in locul sau aparand Human Torch. Desi a fost reinviat de cateva ori de-a lungul ultimelor decade, el ramane in mare parte necunoscut cititorilor moderni sau mai tineri.

Rockman

Ca si Red Raven si mai popularul Sub-Mariner, Rockman a aparut in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, dintr-o civilizatie necunoscuta de pe Pamant. Desigur, Rockman si semenii sai nu traiau in ceruri ci in scoarta planetei.

Regatul Abyssmia era, iarasi evident, sub America de Nord, existand de milenii. Acolo, in intuneric, Abyssmienii au dezvoltat o tehnologie mult peste cea a pamantenilor. Au renuntat de asemenea la nevoia de aer, fiind obisnuiti sa traiasca la presiuni enorme si adancimi la care oamenii normali ar muri imediat.

Marvel Rockman

Marvel Rockman

Rockman are viteza mult peste cea umana si este invulnerabil, luptand fara arme. Dupa ce a iesit de sub pamant, a luptat cu entuziasm pentru SUA, in timpul Razboiului.

A aparut in primele patru numere din USA Comics si a fost reintrodus 60 de ani mai tarziu in The Twelve.

Intr-un articol viitor, eroi marcanti DC Comics care au disparut in timpul/dupa Golden Age a benzilor desenate. : )