Batman Dickens Benzi desenate noi si vechi

Top 3 mituri despre benzile desenate. Bonus: lista magica pentru “neinitiati”

-“De ce sa ma apuc sa citesc benzi desenate?!”

-“E o chestie doar pentru copii!”

-“Ma plictisesc filmele americane si tot ce tine de cultura asta, inclusiv benzile desenate.”

-“Am lucruri mai bune de citit!”

Sunt lucruri pe care le auzim uneori de la prieteni si cunoscuti: sunt cei sceptici, cei care pufnesc cand aud de comics sau cei care au citit Pif sau Mickey Mouse in copilarie, iar orice altceva e blasfemie.

Dar universul benzilor desenate e mult mai vast si mai complex decat pare la prima vedere. Astfel, ca in acest articol in prezentam

Top Mituri in care cred cei ce nu citesc benzi desenate

1. Benzile desenate sunt doar cu supereroi

Desi cele mai populare benzi desenate sunt cele cu supereroi, exista o paleta extrem de larga de benzi desenate: politice, (auto) biografice, romane grafice, umoristice, fantasy.

Persepolis-Marjane Satrapi

Persepolis-Marjane Satrapi

Exista chiar si benzi desenate…culinare si orice te-ar putea interesa. Iti putem pune in brate benzi desenate din anii `30 pana in prezent, fara a ne limita la edituri, editii, ani si asa mai departe. Ca sa poti sa explorezi cum vrei acest univers.

2. Benzile desenate sunt pentru persoane imature sau superficiale

Benzile desenate nu inseamna supereroi care pot face orice, imbracati in culori voioase, cu chilotii peste egari si care la finalul zilei salveaza lumea (ziua( inca o data. Imaginea aceasta a fost creata in special de desenele animate pentru copii si din supracomercializarea unor supereroi precum Spider-Man, insa vei fi suprins sa afli ca benzile desenate au aparut ca urmare a unor nevoi sociale si politice. De exemplu, Superman se lupta in anii ’40 in Al Doilea Razboi Mondial, Wonder Woman a aparut ca expresie a feminismului, sau, mai aproape de zilele noastre, anumite personaje lupta pentru drepturile omului si alegerii religiei.

3. Trebuie sa incepi de la Numarul 1!

Cu alte cuvinte, a incepe sa citesti o serie de benzi desenate de la numarul 49 este ca si cum ai deschide televizorul si ai incepe sa te uiti la un film de la jumatatea lui. Desi probabil nu iti vei da seama imediat de tot ce se intampla, mare parte din benzile desenate (mai ales cele „long run”) sunt concepute astfel incat oricine sa se poata bucura de ele, fara ca placerea lecturii sa fie in vreun fel distrusa.

Batman 1

De exemplu, eu citesc uneori X-Men, Batman si Action Comics – daca as fi inceput de la primele numere (din anii `60, respectiv `30), probabil nu as fi ajuns „la zi” nici macar acum! Am inceput de undeva de la mijloc, am mai sarit numere, serii, si acest lucru nu impiedica absolut deloc cursivitatea si placerea lecturii.

Chiar daca unele serii si persoaje au, intr-adevar, un drum sinuos si complicat, poti prinde rapid istoria lor. Site-uri precum Wikipedia, ComicVine sau aplicatii pe telefon ori tableta iti pun la dispozitie o enciclopedie despre acest univers.

———————————————————————————————————-

Daca si tu faci parte dintre persoanele sceptice fata de benzile desenate, dar in schimb iti place sa citesti foarte mult si adori cartile scrise bine, iti garantez ca vei avea o surpriza cat se poate de placuta incepand cu benzi desenate, din urmatoarea lista magica:

Sandman – Neil Gaiman – O poveste grafica fantastica care l-a propulsat pe autorul Neil Gaiman printre cei mai buni autori contemporani de fantasy; si nu, nu este despre supereroi cu „man” in coada : )

Palestine – Nu are nicio legatura cu supereroii. De fapt, nu are nimic eroic in ea; este o povestire captivanta a desenatorului si autorului Joe Sacco despre vizita sa in Palestina din anii tulburi `91 si `92. O descriere captivanta a vietii si problemelor oamenilor din Palestina Fasiei Gaza si West Bank.

V for Vendetta – scrisa de maestrul Alan Moore a propulsat si mai mult „mastile revolutionare” in spiritul oamenilor; o poveste distopica cu iz de 1984, o lectura excelenta cu o grafica superba de David Lloyd.

Persepolis – Marjane Satrapi – o banda biografica despre o femeie care a crescut si trait in timpul revolutiei din Iran si a razboiului Iran-Irak.

Y The Last Man – La inceputul acestei serii scrise de Brian K. Vaughan, mai toate animalele si mai toti oamenii de pe Pamant au murit. Subit. Brusc. Cu exceptia individului acesta, Yorrick, si a maimuticii sale. De ce au fost ei crutati? Ce ii asteapta? O serie absolut captivanta, altfel. Cum vor supravietui intr-o lume in care restul omenirii a luat-o razna si restul…nu mai exista?

The Walking Dead – Banda desenata devenita fenomen nu mai are nevoie de descriere; tot ce va putem promite este ca, desi a fost si ecranizata sub forma unui serial, cuprinde inca o multime de surprize care au fost lasate la o parte de AMC, producatorul show-ului american.

Batman: The Dark Knight Returns – Frank Miller a creat o capodopera perfect construita, cu o atmosfera greoaie, puternica, batrana si totusi dinamica si plina de actiune. Un Batman trecut prin viata (si moarte), un Superman..poligonal si conflictual si amenintari „Joker”-esti si nu numai, ca niciodata. A must read!

Watchmen – Probabil una dintre cele mai faimoase nuvele scrise vreodata, fara a pune in considerare cele cu supereroi. Viziunea distopica a lui Alan Moore va ramane, fara indoiala, in istoria nuvelelor grafice.

Iar daca inca nu esti hotarat cu ce sa incepi, da-ne un email pe adresa office@eroupebanda.ro,spune-ne ce gen de carti si filme iti plac, iar noi iti vom face recomandari care sa se potriveasca cu gusturile tale.