Portobello Road Londra Comics geek

Londra, prin ochii unui geek: benzi desenate, magazine si targuri

Londra este un oras scump. Prohibitiv chiar pe alocuri, insa, daca stii unde sa te uiti, poti intra in micute Paradisuri geek. Am strabatut in lung si in lat strazile capitalei Marii Britanii si am gasit cel putin PATRU locuri pe care TREBUIE sa le vizitezi daca esti pasionat(a) de benzi desenate, statuete, filme/carti, postere & more.

1. Forbidden Planet

Forbidden Planet este, probabil, cel mai cunoscut magazin specializat pe chestii geek din Londra (daca nu chiar din UK?). Benzi desenate, manga, statuete, jucarii, carti SF/Fantasy, intalniri cu autori, sesiuni de semnaturi, imbracaminte, costume pentru cosplay – you name it, they have it.

Londra Comics Forbidden Planet
…sau poate nu. Magazinul, intins pe doua etaje MARI, nu are deloc numere vechi din benzi desenate. Practic, se axeaza aproape exclusiv pe numere noi, TP-uri noi, neputand gasi aici back issues. L-am vizitat joi si era plin ochi, inghesuiala destul de mare, nu vreau sa imi imaginez cum este sambata dupa-masa 🙂

Preturile sunt in general mari, prohibitive pentru salariile din Romania, insa au si promotii interesante, mai ales la volume. Marele plus al magazinului este insa posibilitatea de a te intalni cu artisti din UK sau din alte tari pentru o sesiune de semnaturi sau stat la vorbe.

Au si site insa transportul pana in Romania este enorm si nu renteaza, din pacate.

Plusuri – suprafata enorma, window shopping prin excelenta, volume acceptabile ca pret, vin des artisti prin vizita; varietate mare de produse.
Minusuri – per total foarte scump, nu au numere vechi, mare parte din benzi nu sunt deloc protejate.

2. Orbital Comics

Aflat in apropiere de Forbidden Planet, la vreo 10 minute de mers pe jos, aproape de statia de metrou Leicester Square,  Orbital Comics este un magazin mai mic insa intesat de bunatati. Gasesti aici atat numere noi cat si ceva mai vechi, un plus fata de Forbiddent Planet, in general la preturi mai bune.

Cand zic insa preturi “mai bune”, asta nu inseamna ca sunt super ok – asteapta-te sa platesti intre 10-15 lire (60-90 de lei) per volum si peste 3-4 lire pentru o banda desenata noua; cele mai vechi variaza de la 2 la cateva zeci de lire. La subsol o sa gasesti o varietate mai mare de benzi desenate (mai) vechi dar, din pacate, nu sunt numere cheie prea multe. Majoritatea sunt din anii ’80-’90, preturi pornind de la 3-4 lire, cee ace nu este tocmai ieftin.

Magazin

Orbital Comics

Pe pereti sunt cateva numere collectables, preturi medii de  ~30 de lire (~180 lei), ceea ce nu este tocmai ieftin, nefiind prime aparitii sau ceva super special.  Poti cumpara si arta originala, la preturi exorbitante.

Plusuri – varietate buna de back-issues, multe albume, mai putin aglomerat; oferte speciale ok.
Minusuri – preturi destul de piperate, multe numere vechi nu sunt nici macar in tipla.

3. Targul de weekend din Portobello Road

Sambata, strada Portobello din Londra devine un festin pentru ochi papile gustative. 1.000 de deal-eri, persoane fizice dar si magazine ies in strada si vand…orice. De la haine la vechituri de prin casa, tablouri, benzi desenate, postere, fotografii vintage sau doar cu aspect vintage, geci de piele langa borcane cu muraturi, statui si bijuterii.

Portobello Road Londra Comics geek

Portobello Road Londra

Strada are cativa kilometri buni si recomandarea mea este sa nu iti fie lene, sa te trezesti mai devreme si sa fii acolo pe la un 9 dimineata. Asta din cel putin doua motive – in primul rand, sa vezi inaintea altora ceva ce te-ar putea interesa si, in al doilea rand, fiind un targ faimos pe plan international, atrage…EXTREM de multa lume. Pe la ora 12-13:00 abia mai ai cum/unde sa calci!

Sambata in care am fost am gasit cativa indivizi care vindeau si benzi desenate, stive mari, neprotejate si foarte scumpe (3-5 lire/bucata) pentru valoarea lor reala; in schimb, poti descoperi o multime de alte jucarele, postere cu supereroi, indicatoare amuzante, print-uri, tablii & more. Merita mult de tot sa te plimbi cel putin 2-3 ore printre standuri si sa-ti clatesti ochii. A, si te poti si targui pe alocuri 🙂

Portobello Road Londra Comics geek

Portobello Road

Plusuri – varietate ENORMA de produse, preturi bune/variabile/negociabile uneori, cu totii adoram “nimicurile” 🙂
Minusuri – poate fi extrem de aglomerat.

4. 30th Century Comics

De departe cel mai bun loc de benzi desenate vechi din Londra. Fara a fi foarte “fancy”, aratos sau plin de briz-briz-uri si statuete, magazinul intretinut de doi pasionati (sot-sotie) de benzi desenate te inunda cu back issues de calitate.

Gasesti cam orice poti dori – de la benzi Golden Age pana la Copper Age, numere rare si, partea FOARTE buna, nu trebuie sa iti vinzi o mana si un ficat pentru un, de exemplu, Ms. Marvel #1 (30 de lire, FN+, de exemplu). La parter ai parte de o tona de benzi DC si Marvel, in general Golden, Silver si Bronze Age, in timp ce la subsol sunt back-issues ale altor publisheri.

30th Century Comics, Londra

30th Century Comics, Londra

Ce mi-a placut e ca, spre deosebire de alte magazine vizitate, pe langa pret, este trecuta si starea benzii desenate (subiectiva, evident); se vede ca cei doi owneri sunt extrem de pasionati de benzi, toate sunt protejate cum trebuie si esti lasat in pace sa iti vezi de treaba cat timp doresti. Magazinul este aproape de Tamisa, in zona 2 a orasului, ceva mai izolat – de unde, poate, si preturile mai mici 😀

Plusuri – varietate enorma de back issues din anii ’40 pana in ’90; bine protejate, preturi acceptabile.
Minusuri – inghesuit, atat de multe numere incat te poti…panica 🙂

Evident, pe langa aceste patru puncta te poti plimba prin cartierul Soho si gasi si acolo inca un magazin OK(ish) de benzi si, tot prin zonele 1-2 ale orasului gasesti o multime de locuri geek, in general Star Wars themed/movie themed.

Happy hunting! 🙂

Rochie benzi desenate

Rochie benzi desenate Camden Street 🙂