Hulk stampila

Influenteaza stampilele valoarea benzilor desenate?

Este o intrebare care ma rodea de ceva vreme, asa ca am facut ceva research pe aceasta tema, intreband totodata oameni familiari cu subiectul. Insa pentru inceput, nitica istorie.

Incepand cu anii ’50-’60, benzile desenate americane (practic singurii pe aceasta piata in acea vreme) care erau exportate in alte zone ale lumii, in special in UK, primeau o super stampila cu pretul lor exprimat in moneda locala. In cazul UK, pence. Erau in general stampilute mici, rotunde, plasate de obicei pe colturile revistelor, uneori insa se nimereau si mai central. Alteori erau stampile dreptunghiulare, mai mari.

In alte situatii, benzile desenate destinate pietei din UK erau printate direct cu pretul aferent statului european, fara a mai fi necesara stampila. Acestea erau printate in aceleasi locuri, in SUA, alocandu-se circa 10% spatiului european. Vezi mai jos, X-Men 1, varianta UK, aceeasi valoare ca varianta destinata SUA.

Stampila 3

Daca in aceasta din urma situatie lucrurile sunt clare si grading-ul benzilor desenate printate special pentru Europa NU este afectat negativ de diferenta centi/pence printata pe coperta, nu la fel de clar stau lucrurile in ceea ce priveste valoarea/calitatea benzilor desenate ce au pe coperte stampile. Ar putea o stampila, sau uneori chiar mai multe, sa afecteze puternic negativ calitatea/gradingul unei benzi desenate?

Raspunsul este usor ambiguu, dar vom incerca sa facem ceva lumina – DEPINDE. Depinde de foarte multi factori.

CGC, autoritatea in domeniu cand vine vorba de calitatea benzilor desenate, permite prezenta unei stampile, fara ca aceasta sa influenteze nota finala, in cazul benzilor desenate cu nota sub 9.8 (Mint). Pentru ca o banda desenata sa depaseasca nota 9.8 si sa poata fi considerata ca fiind Gem, NU trebuie sa contina nicio stampila.

Cu toate acestea, chiar si in cazul CGC, exista exceptii.

Mai exact, daca stampilele NU influenteaza aproape in niciun fel arta de pe coperta, acestea sunt “trecute cu vederea”. De exemplu, in imaginea Shazam #1, stampila nu acopera chipul personajului principal, deci banda desenata va primi nota corespunzatoare fara ca stampila sa o influenteze in vreun fel – este evident, banda de fata nu se apropie de nota 9.8 ci mai degraba de 6,5-7.0.

Shazam Pence

In situatie opusa insa, in cazul Adventure Comics de mai jos, prezenta a TREI stampile pe coperta, dintre care una acopera partiat pe Krypto the Dog, nu pot fi trecute cu vederea si, in mod sigur, vor scadea consistent, undeva la -0.5/0.8 cel putin, ratingul benzii desenate.

Stampila 2

Pe langa stampila cu pretul, alta stampila acceptata este o stea mica, albastra. Acestea erau plasate pe benzile desenate de la anumite standuri de reviste si insemna ca banda desenata respectiva a fost vanduta. Majoritatea benzilor desenate de pe langa centrele militare primeau astfel de stelute.

Mai mult, pe langa marimea, forma si plasamentul stampilelor, conteaza si cat de “imprastiata” si “apasata/evidenta” este. Astfel, o stampila aproape stearsa de vreme nu va influenta rating-ul, daca nu acopera personaje de pe coperta, in timp ce una extrem de evidenta, neagra, si eventual cu cerneala scursa, va influenta negativ starea benzii desenate.

Un alt obicei, mai ales in cazul benzilor Gold Age (anii ’40-’50), era ca copertele benzilor desenate nevandute la standuri sa fie rupte pe jumatate. Partea rupta era aruncata, banda desenata era adusa in depozit – semn clar ca nu a fost cerere pentru ea. Ne-am lovit de-a lungul timpului de astfel de benzi desenate si, din pacate, grading-ul scade consistent – mai ales fiind vorba de coperta. Poate faceau economie la stampile/cerneala? : )

De asemenea, am ales sa si intrebam cativa colectionari impatimiti din SUA pe marginea “cazului stampila de pe cover” si iata cateva dintre raspunsuri (lasam in engleza):

“For me? This is not a massive negative impact on the book. I look at spine, corners, color all the while taking into consideration the age of the book. Is that standard? Probably not, but I suspect most people have their own ideas and priorities regarding grading a book. Stamps like that were fairly standard for that time period so without one would be a “premium” but I don’t feel it should really adversely impact”.

“I say it should barely cause any lowering of the grade, maybe a half point. But that’s me. I still have the original price tag on my Boba Fett and I actually think it makes for a better product, gives character”.

Bottom line:

– Benzile desenate in pence au aceeasi valoare ca cele in centi;
– In general, stampilele NU scad calitatea benzilor desenate, cu cateva exceptii – plasarea lor pe parti principale ale artei copertei; mai mult de doua; masive; accentuate; daca banda se apropie de perfectiune – peste 9.8.

Care este insa opinia TA? Consideri ca benzile desenate cu stampile au un aer interesant/de epoca, sau, din contra, strica imaginea per ansamblu?