benzi desenate ieftine romania

Cat ar trebui sa platesti pentru benzi desenate?

Care este pretul corect al unei benzi? Oare platesc prea mult, sau este “a lifetime deal”? Ce valoare are, in realitate, aceasta banda? Sunt intrebari pe care ni le punem constant – si nu doar in fata benzilor desenate apetisante si colorate, ci si in majoritatea situatiilor in care ne aflam in pozitia de a cheltui pentru ceva.

Cand vine vorba de hobby-uri sau colectii, intrebarea este cu atat mai importanta, cu cat nu face parte din “cheltuielile de zi cu zi” – le stim, cele cu mancarea, bautura, relaxarea, concediile, etc. Colectionarii si pasionatii de comics stiu foarte bine cat de important este sa alegi benzile bune, la pretul bun, in functie de preferintele fiecaruia.

Un raspuns general valabil la intrebarea din titlu ar putea fi, din experienta noastra, faptul ca orice banda desenata are pretul pe care un comparator este dispus sa il plateasca. Si multi, din pacate, profita de acest lucru.

Mai departe de axioma de mai sus insa, putem incerca sa te ajutam, astfel incat TU sa nu cheltuiesti mai mult decat este necesar, sa nu te pripesti si, prin deciziile tale, sa poti colectiona mai mult, mai inteligent.

Nu fii naiv(a) si evita achizitiile “de impuls”

Uncanny_X-Men_Vol_1_430

Impresionanta, nu? Mai gandeste-te…

Sunt doua lucruri pe care le-am invatat “the hard way”. Pot parea de bun simt, dar nu vrem sa ne gandim de cate ori nu ne-am aflat in fata unor rafturi cu ACEA super banda din 1993, cu Fantastic Four, shiny and beautiful, am platit 8$ pe ea, ca mai apoi sa realizam ca valora fix 3 dolari. Peste drum, la chioscul urmator de benzi.

Cum eviti? Simplu. Toti avem acces la informatie, acum mai mult decat oricand, prin intermediul terminalelor mobile. Sa luam Uncanny X-Men 430 (ales la nimereala), cover care ar putea “lua ochii”. Si o si vezi la un pret acceptabil, sa zicem 30 de lei. Fara sa gandesti prea mult, o cumperi.

Daca ti-ai fi luat 3 minute si ai fi intrat pe eBay (pana la urma ESTE cel mai mare site de licitatii din lume) si te-ai uita la “Sold listings”, adica benzile care s-au vandut deja, vei vedea ca banda se vinde, constant, cu doar 1-2$. Merita sa dai 30 de lei? Poate – vezi axioma de mai sus. Sau poate merita sa cauti alte surse. (Selfish self promo – da, si noi suntem o sursa. Test us 🙂 ).

Evolutia pretului

O alta intrebare pe care ti-ai putea-o pune este “dar, oare, daca nu o cumpar acum, pana cand dau de ea in alta parte, nu o sa-i creasca pretul?”.

Aici nu este o regula generala, insa putem baga mana in foc (macar cateva secunde) ca 95,7% dintre benzile de pe piata din anii ’80, ’90 si prima parte a anilor 2000 NU vor vedea fluctuatii majore. Evident, excludem numerele cheie precum Batman Adventures 12 (prima Harley Quinn) sau New Mutants 98 (primul Deadpool), sau benzile pe marginea carora se speculeaza aparitii in filme, si ramanem cu 99% benzi care, in general, nu fluctueaza de la o zi la alta. Printing run-ul lor a fost extrem de mare, cererea este mica, asa ca…you do the math.

DACA totusi esti indoit(a), exista un instrument pe care il poti folosi, rapid, pentru a vedea evolutia pretului benzilor. Se numeste Comics.Gocollect.com http://comics.gocollect.com/ si este usor de folosit. Introduci in campul de search banda desenata de care esti interest(a) si vezi variatia in timp a pretului acesteia. Daca este pe un trend ascendent puternic si au avut loc multe tranzactii, probabil ca merita achizitionata daca esti ok cu pretul, daca insa nu are suficiente listing-uri si se vinde cu un pret mic…think twice.

In exemplul anterior, Uncanny X-Men 430 a avut o SINGURA vanzare CGC in ultimele 24 de luni, si aceea foarte ieftina.

Inca ceva. Nimeni nu a numarat toate benzile desenate existente in industrie, insa, fara indoiala, sunt zeci de milioane de numere diferite, out there. Daca vreo banda simti ca iti depaseste bugetul, oricat de greu ar putea parea, renuta la ea, cumpara altceva – ai putea fi surprins(a) cand o sa iti placa cel putin la fel de mult. Sau, daca nu poti renunta, poti economisi mai multe saptamani, sau chiar luni, pentru ACEA satisfactie de a o avea, in sfarsit. Uneori, calatoria catre a o avea face toti banii din lume. 🙂

Un ultim lucru. Inca de la inceput am vrut sa ne pozitionam nu doar ca un magazin de benzi, ci si ca prieteni si consilieri – atat cat ne pricepem. Intreaba-ne, drop us a mail. Cere-ne opinia, intreaba-ne daca putem aduce numarul X sau Y din seria Z si, deseori, ne vom da peste cap sa rezolvam. Si o vom face la un pret cinstit, corect, transparent.

Ai intrebari? Opinii, idei? Scrie-ne oricand, pe Facebook sau Office@ErouPeBanda.ro.

Sursa foto