Cavalerul negru

Batman Intunecat, in benzi desenate – Epoca Moderna (Partea a doua)

In postul trecut am trecut in revista istoria Batman in Golden si Silver Age. Ne apropiem de zilele noastre, in Bronze si Epoca Moderna – este modul nostru de a spune La Multi Ani Batman, dupa 75 de ani de existenta! : )

Dupa povestea numita Crisis on Infinite Earths, care a sters DC Multiverse si a restartat o multime de eroi din DC, Batman al Celui de-al Doilea Pamant a fost de asemenea sters din istorie.

DC Comics a incercat sa restarteze multe origini ale personajelor majore, Batman nescapand de aceasta soarta. Istorie re-povestita a fost realizata de Frank Miller – Batman: Year One. Autorul a realizat un Batman mult mai intunecat si mai credibil, aratand si cat de mult domina Batman mintea si psihicul lui Bruce Wayne – atat de mult incat Bruce se transforma, intr-un final, in The Dark Knight.

Personajul lui Jim Gordon este portretizat in detaliu si coruptia din Politia Romana Gotham City Police Department este mai pronuntata, aratand astfel cat de mult are nevoie Gotham de Batman.

Povestea lui Dick ramane la fel, dar originea lui Jason Todd a fost schimbata, transformandu-l pe baiat intr-un fiu orfan al unui borfas care incearca sa fure Batmobilul.

Batman Modern Age

Batman Modern Age

Philip Wayne si Thomas Jr. au fost scosi din continuitate si Bruce a fost crescut de prietenul si servitorul tatalui lui, Alfred Pennyworth.

Mai mult, Batman nu mai este membru fondator al Justice League.

In timpul story arc-ului Son of the Demon, Batman se casatoreste cu Talia care ramane insarcinata. Atunci cand Talia este atacata, Batman aproape moare in incercarea de a o salva. Talia realizeaza ca este o piedica in calea lui Batman si pretinde ca are un avort – cei doi anuleaza casatoria, dar Talia naste si da copilul.

Infruntarile dintre Batman si Robin (Jason, in aceasta continuitate) devin din ce in ce mai violente si, in timp, Batman devine si mai intunecat si mai violent in lupta lui contra criminalilor. Dupa pierderea lui Robin, Tim Drake observa natura neagra a lui.

In storyline-ul Knightfall, noul personaj negativ, Bane, il paralizeaza pe Batman. Dupa finalul lui Knightfall, linia povestirii se bifurca, urmarind aventurile lui Azrael-Batman si quest-ul lui Bruce Wayne de a redeveni Batman inca o data. Povestile se reunesc in KnightsEnd, pe masura ce Azrael devine din ce in ce mai violent si este invins de un Bruce Wayne vindecat. Wayne ii ofera mantia sa lui Dick Grayson (pe atunci Nightwing) pentru o perioada “de interimat”, in timp ce Wayne se antreneaza pentru a reintra in rol.

In 1994, schimbarile din Zero Hour afecteaza iarasi aspecte din continuitatea DC, inclusiv cele ale lui Batman. Cea mai importanta schimbare – populatia, in general, si raufacatorii, in particular, il considera acum pe Batman o legenda urbana mai degraba decat ceva real, cu putere. De asemenea, criminalul care i-a omorat pe parintii lui Wayne nu a fost niciodata prins sau identificat, Joe Chill fiind astfel scos complet din continuitate.

Batman devine membru al Justice League din nou in 1996, odata cu relansarea de catre Grant Morrison a echipei – benzi intitulate acum JLA.

In povetea Cataclysm din 1998, Gotham City este devastata de un puternic cutremur si, in final, scos de sub protectia guvernului SUA. Privat de multe dintre resursele sale tehnologice, Batman lupta cu disperare pentru a salva orasul de sub legiunile de gangsteri – vezi No Man’s Land, in 1999.

In “Batman: Officer Down” si “Batman: War Games/War Crimes”, relatia dintre Batman si Gotham Police Department se raceste; aliatii lui, Gordon si Harvey Bullock sunt dati afara din politie si Batman devine fugitiv dupa ce un plan al sau esueaza intr-un adevarat macel in mijlocul orasului.

Batman mai are de infruntat probleme si din partea lui Lex Luthor (in secret, geniul din spatele evenimentelor din “No Man’s Land”), care cauta rabunare ca urmare a opririi contractelor din partea Guvernului. Luthor devine Presedinte al SUA, pozitie din care ordona moartea lui Batman – “Bruce Wayne: Murderer?” si in “Bruce Wayne: Fugitive”.

Desi Batman reuseste sa redevina nevinovat in viziunea generala, pierde inca un aliat – bodyguard-ul Sasha, recrutat in organizatia numita “Checkmate”.

Batman se razbuna pe Luthor cu ajutorul Taliei al Ghul, in “Superman/Batman #1-6”. Ca urmare, Luthor pierde conducerea Statelor dar si este trimis in faliment.

Intre timp, savureaza cateva dintre benzile desenate importante ale Batman din Silver si Bronze Age, doar pe ErouPeBanda.ro!