Investitii in benzi desenate

8 ponturi despre investitii in benzi desenate noi

De mai multe ori ni s-a intamplat sa fim intrebati “ce benzi desenate sa cumpar si sa creasca in valoare, peste ani?”. Raspunsul este, invariabil, “daca am sti, nu am fi avut fiecare job-urile noastre si probabil ne-am fi perpelit la soare pe o insula exotica”. Exista insa mai multi factori, pe care ii vom enumera aici, care POT influenta valoarea benzilor desenate, in timp.

1. Print run-ul

Pe romaneste, tirajul respectivului numar. The Walking Dead #1 din 2003 este un exemplu clasic – tiraj de pana in 8.000 de numere = mai putine numere pe piata decat cererea. Este simpla economie de clasa a 11-a (parca atunci se facea economie, nu? J ), daca cererea este mai mar decat oferta, bum, we have a winner! Un alt exemplu este  We Can Never Go Home #1, primul print, cu pana la 5.000 de copii existente in piata.

We can never go home banda desenata

We can never go Home #1 (100$+)

Apoi, sunt ACELE benzi desenate cu tiraje ingrozitor de mici, sub 10! Aici ori vorbim de erori de tipar (curios, dar colectionarii dau mii de dolari pentru a poseda ceva…gresit, dar aproape unic!) ori de cover-uri alternative cu print run de 1:9.999, care se vand si cu pana la 10.000 de dolari. Un exemplu – Lady Death: Phoenix Rising Edition, doar cinci copii (!) in intreaga lume.

In general, print run-urile sunt de peste 100.000 de copii ale unui numar. Princess Leia #1, de exemplu, a depasit 250.000, deci nu te astepta la un mare castig acolo – if any. Viitorul ar putea fi, din ce in ce mai mult, in mainile companiilor mici – de aici a inceput sa se evidentieze Black Mask, de exemplu.

2. Calitatea povestii

Continuand ideea de mai sus, degeaba ai un tiraj redus daca povestea sucks. Daca am scrie noi o poveste, acum, si scoatem doar 100 de numere pe piata, probabil nu se vor vinde nici acelea. Ahem. We Can Never Go Home, mini serie de doar 5 numere din 2015, a prins extraordinar (WCNGH #1 se vinde la peste 100$, frecvent), pentru ca a luat lumea pe nepregatite printr-o poveste catchy, grafica excelenta, combinate cu un tiraj redus. Nimeni nu se astepta!

3. Longevitatea seriei

Saga 1

Saga 1 (~150-200$)

Desi nu extrem de importanta, poate influenta valoarea unui anumit numar (in general primul/primele). Una este sa ai o serie de benzi desenate  de 10 numere, cum “se poarta” acum pe la Marvel sau DC, deseori, una este sa ai zeci de numere.

Saga, de la Image, de exemplu, imbina toate cele de mai sus, cu succes – un print run destul de redus (circa 37.000 de copii ale #1), o poveste buna, deja ajunsa la numarul 35 – si nu pare sa dea semne de oboseala. Walking Dead, la fel, imbina pe cele de mai sus. Plus un serial de succes, dar ajungem si acolo.

4. Prime aparitii (surprinzatoare)

Daca se afla ca in cutarica numar vor aparea noi personaje, este (foarte) posibil ca majoritatea colectionarilor (si nu sunt putini) sa se repeada sa cumpere numarul respectiv, ducand deci la un print run enorm, deci o valoare scazuta capatata in timp.

Sunt insa aparitii care iau prin surprindere comunitatea si/sau personajele prind atat de bine incat, indiferent de print run, lumea va fi dispusa sa plateasca mult (si bine) pentru a avea numarul in colectia personala.

Prima Spider-Gwen, de exemplu, in Edge of Spider-Verse #2, este pe trend ascendent. Darth Vader #3, prima Aphra, este posibil ca la un moment dat sa explodeze daca, in vreun spin-off Star Wars, numele ei va fi mentionat. Gwenpool este, de asemenea, un personaj fierbinte in prezent.

La fel, si Walking Dead #127 (o multime de noi personaje apar) este posibil sa creasca in valoare odata cu show-ul TV ajuns in acel punct – aici este un mare IF, avand in vedere ca se stia dinainte ca va fi un numar cheie, ducand la un print run mare.

5. TV Show-uri & filme

Desi nu este o regula, in general aparitia unui villain nou intr-o mega productie Hollywood-iana sau o poveste descrisa in comics duce la cresterea valorii benzilor desenate. Cum din ce in ce mai multe productii incearca sa se alinieze cu noile comics-uri, pentru tinerele generatii, nu trebuie date la o parte benzile din acesti ani.

Una dintre conditii – serialul/filmul sa aiba succes si, deseori, sa fie CLAR inspirat de benzi desenate. Daca ramane doar titlul si ideea voalata, se intampla ca evolutia pretului sa nu fie prea mare – vezi iZombie, care abia de a clintit pretul benzii desenate omonime, din cauza diferentelor clare dintre actiunea benzilor si a serialului.

6. Calitatea fizica a benzii

Cea mai mica ciobitura, zgarietura, pata infima sau chiar amprenta (!) duce la o strambatura din nas si, potential, “pierderi” de zeci, sute sau chiar mii de dolari in valoarea unei benzi. The more pristine, the better. Calitatea paginilor revistelor Marvel si DC este destul de criticata, comparat cu cea folosita de Image sau (alte) companii independente, mai mici. Atentie deci la stocarea lor.

Darth Vader 9, Adi Granov

Darth Vader 9, Adi Granov Cover

7. Cover-uri alternative/variante si autorii lor

Asa cum am mai scris pe Facebook, talentul unor desenatori nu este trecut cu vederea. Daca gasesti cover-uri 1:10, 1:25 sau si mai bine 1:50 sau 1:100 ale unor desenatori apreciati precum J. Scott Campbell, Adam Hughes, Frank Miller, Neal Adams, Jim Lee sau ale unor star-uri in crestere, precum Emanuela Lupacchino, Chadwick Haverland, Joelle Jones sau Adi Granov, cresc exponential sansele de a avea “o castigatoare” in maini.

8. Sex(y) sells

Daca nu este in exces (vezi Zenescope, ahem…), sex sells si in benzi desenate. Daca cover-ul este realizat de unii dintre cei de mai sus, si este si sexy, sanse sunt ca cererea sa fie mai mare decat un cover cu…mine. I guess, nu am incercat.

Concluzii

Combina cele de mai sus, si (aproape) sigur vei avea pe maini o banda desenata castigatoare! : ) Este greu? Evident ca e greu, dar asta este jumatate din fun, daca vrei sa colectionezi! Sa anticipezi miscarile pietei, sa fii pasionat(a) de ce se intampla, sa urmaresti artistii, sa citesti forumuri, sa discuti cu alti pasionati ca tine si, de ce nu, sa ne lasi un mail sau sa vorbim pe Facebook despre ce s-ar putea intampla bun!

Dar in primul rand, distreaza-te si citeste benzi! Enjoy the ride : )