Calitate benzi desenate - note

Benzi desenate vechi: stabilirea calitatii conform CGC grading

La ErouPeBanda.ro incercam sa stabilim calitatea benzilor desenate pe care le oferim luand in considerare standardele autoritatii in domeniu, CGC.  Valoarea benzilor desenate tine foarte mult de starea in care aceasta se afla, fiind extrem de importanta pentru numere de colectie, din Golden si Silver Age, adica pana in 1970.

Un acelasi numar din Superman’s Pal Jimmy Olsen 134 in care isi face aparitia pentru prima oara Darkseid (disponibila si la ErouPeBanda.ro ) poate costa de la circa 60 de dolari, in varianta GD, pana la mii de dolari pentru o varianta “ca noua”, Near Mint (NM).

Deci, pentru a intelege calitatea stabilita de echipa ErouPeBanda.ro pentru benzile desenate, iti oferim un scurt compendiu al defectelor pe care le urmarim atunci cand notam calitatea benzii desenate.

ORICAND ai nevoie de fotografii/amanunte suplimentare, vom fi fericiti sa ti le oferim.

MT (Mint) – ABSOUT PERFECTA – nu are NICIUN defect, cat de mic. Deseori, nici benzile desenate de pe raft nu sunt MT, avand mici defecte de tipar sau foarte mici incretituri din cauza transportului.

NM (Near Mint) – Imperfectiuni minore, aproape imperceptibile, vizibile doar din anumite unghiuri. Se admit foarte mici urme de stampila cu data, dar foarte putin vizibile. Se admit de asemenea foarte mici rupturi, de sub 1 mm.

VF+ (Very Fine +) – Sunt admise mici decolorari, dar extrem de mici, de sub 1 cm. Se admit foarte mici eroziuni ale cotorului benzilor precum si foarte mici semne de intinderi/stres. De asemenea, se admit mici crestaturi in interior.

VF (Very Fine) – Se admit foarte foarte mici crestaturi ale cotorului revistei, dar chiar si asa banda desenata trebuie sa stea perfect plat pe masa.

FN+ (Fine+) – Se admite pierderea partiala a reflexiei copertilor benzii desenate. Sunt permise decolorari usoare ale paginilor din interior, precum si prezenta stampilelor. Se permite o usoara ingalbenire datorata vremii, colturi bontite, foarte mici rupturi pe marginea si in interiorul paginilor.

FN (Fine) – La fel ca FN/VF, dar cu o pagina detasata partial (inca prinsa in cel putin o capsa, insa).

VG+ (Very Good+) – Gloss-ul/sclipirea de pe copertele benzii desenate aproape inexistent. Sunt permise incretituri moderate, indoituri usoare. Se permit crapaturi de maxim 2 cm. Cotorul este uzat, dar inca lipit/prins. Poate contine urme de apa, mici ca dimensiune. Coperta poate fi detasata. Paginile pot fi ingalbenite, dar nu incretite.

VG (Very Good) – Ca la VG+, dar cu o rata de uzura mai mare si coperta ingalbenita – pot exista urme de pix/creion pe banda desenata, dar nu ar trebui sa fie excesive.

VG- (Very Good-) – La fel ca la Very Good, dar cu margini fragile ale paginilor benzii desenate. Apare oxidare pe coperta si crapaturi mari – multe stampile si colturi indoite, fragile.

GD+ (Good+) – Similar cu VG- dar cu colturi rotunjite, centrul desprins dar existent.

GD (Good) – Pana la 4 centimetri de crapatura pe benzile desenate. Rata de uzura mare a copertelor, migrare a ingalbenirii paginilor catre interior. Miros specific dar trebuie sa contina TOATE paginile si sa fie citibila complet.

GD- (Good-) – Paginile si copertele contin rupturi si indoituri. Pagini ar putea fi desprinse dar, in continuare, contine toate paginile. Poate contine mici gauri dar care sa NU intrerupa cursul povestirii. Ingalbenita aproape complet, fragila.

FR (Fair) – Rupturi/gauri, pot afecta povestea, insa doar putin. Pot lipsi parti din coperte, paginile sunt incretite, invechite, fragile. Copertele sunt indoite de multe ori, semne de uzura multiple.

PR (Poor) – Rupturi masive, urme de apa. Ca si cum cainele ar fi mestecat banda desenata. Aici intra benzile desenate FARA coperte si cu pagini lipsa.

PR- (Poor-) – Fara coperte, lipsesc pagini din interior afectand cursul povestii. De obicei aici se regasesc benzi desenate foarte vechi, din anii ’30-’40 care, chiar si in starea aceasta, valoreaza inca foarte mult.
La fiecare banda desenata expusa pe ErouPeBanda.ro incercam sa oferim o stabilire a calitatii cat mai obiectiva. NU suntem insa infailibili si daca chiar si cei de la CGC admit ca sunt simpli oameni si pot gresi, la fel putem gresi si noi.

Oferim insa, spre deosebire de orice alt magazin din Romania, fotografii cu produsele pe care le avem, realizate in laboratorul nostru, si NU pagini de pe Internet. De asemenea, putem oferi orice fel de informatii doriti si amanunte despre starea benzilor desenate pe care le expunem.

Speram ca acest ghid sa te ajute sa faci deciziile intelepte si te asteptam pe ErouPeBanda.ro! : )